26.1.2016 15:15

Ένας χρόνος

Η λαϊκή εντολή είναι σαν το φρέσκο χυμό. Άπαξ και τη χρησιμοποιήσεις πρέπει να την καταναλώσεις εντός τριών ημερών...

Μετά είσαι ελεύθερος να πράξεις οτιδήποτε θελήσεις χωρίς καν να χρειαστεί να απολογηθείς κάπου για τα πεπραγμένα σου, παρά μόνο για να φλομώσεις τους πάντες με νέα φούμαρα, τα οποία πιστεύεις μάλιστα ότι βρίσκουν πεδίο για να απορροφηθούν.

Ένα χρόνο στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αναμετρήθηκε με όλους και με όλα. Και σύμφωνα με όσα βιώνουμε, έχασε σχεδόν σε κάθε αναμέτρηση τα πάντα. Ποιος έχει όρεξη για όνειρα και ελπίδα σήμερα; Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι υπάρχει ξέφωτο (για να θυμηθούμε τα λόγια του μεγάλου ανδρός).

Αντίθετα, η ζωή υποβαθμίστηκε, οι πολίτες προδόθηκαν, η νέα γενιά απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την πολιτική, οι θεσμοί παραπαίουν, η ανάπτυξη κατακρεουργήθηκε ανάμεσα σε «όρους» και «προϋποθέσεις» που θέτουν άσχετοι με οτιδήποτε οικονομικό, μα προπάντων, η παιδεία έχασε κι άλλους πόντους από το «θεωρητικά» δεδομένο συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Το κράτος αντί να κάνει άλματα προς τα εμπρός βρέθηκε με φόρα... προς τα πίσω. Γύρισε στις εποχές του 80’ και στο τρίπτυχο κόμμα- κράτος- εξουσία, ενώ ένα δείγμα του παλαιοκομματισμού με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι δημόσιες θέσεις, πήραμε πρόσφατα με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ και τους διορισμούς της οικογένειάς του, για να μην αναφερθούμε και στη Mercedes, που προφανώς συνάδει με την ευρύτερη φιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης.

Το τι μένει να δούμε στον επόμενο χρόνο φαντάζομαι πως μέσα μας το ψυχανεμιζόμαστε. Εκείνο που δεν ξέρω να απαντήσω είναι αν σε λίγο καιρό θα υπάρχει πια κράτος, υπό την έννοια του συνόλου των πολιτών, για να εφαρμοστούν και άλλες πολιτικές... Αυτό ναι, θα είναι η μεγάλη έκπληξη. 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ