16.6.2016 18:21

Ένα «ψαγμένο» αναμνηστικό εγκαινίων

Η προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια από την εκδήλωση των εγκαινίων του Μουσείου Μαστίχας τρέφει τις ελπίδες ότι ακόμα κι αυτοτελώς, ως φορέας, θα αναπτύξει καθοριστική συμβολή στην προώθηση του νησιού. Για παράδειγμα προσέξαμε την επιλογή του αναμνηστικού δώρου σε όσους προσκεκλημένους βρέθηκαν στην τελετή των εγκαινίων. Οι περισσότεροι θα υπέθεταν ότι θα ήταν κάτι … μαστιχοειδές, από τα πλείστα όσα κυκλοφορούν πια στο εμπόριο. Κι όμως, επελέγη ένα ανάγλυφο, χειροποίητο αναμνηστικό από τσιμέντο! Τα μοτίβα και τα υλικά του ταίριαξαν και με τον μοντέρνο χαρακτήρα του μουσείου, όσο και με το γειτνιάζον Πυργί, καθώς ευθέως παρέπεμπαν στην τεχνική του «ξυστού».

Πρωτίστως όμως ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης σε δυο νέους αρχιτέκτονες του νησιού, την Δ. Αθανασοπούλου και το Γ. Μπουσέ, το αρχιτεκτονικό γραφείο των οποίων «ARCHstudio» εμπνεύστηκε, με αφαιρετική διάθεση, το δώρο. Οι δυο αρχιτέκτονες απέδειξαν ότι το μοντέρνο υλικό του τσιμέντου, συνδυασμένο με γεωμετρικά μοτίβα, είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί και σε εφαρμογές design, ιδιαίτερα όταν συνδυαστεί με φυσικά χρώματα που συναντώνται έως σήμερα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού μας.

Από τα τρία διαφορετικά μοτίβα (το τρίγωνο, το μυλόπανο και την κλεψύδρα) το επιτελείο του Μουσείου Μαστίχας επέλεξε κατ’ αποκλειστικότητα τα τρίγωνα σε μεγάλο και μικρό μέγεθος, στις αποχρώσεις λευκό, μαύρο και γκρι. Προσφέρθηκαν σε εξάδες ως επίσημο δώρο των εγκαινίων, αλλά θα είναι διαθέσιμα προς πώληση και στο gift shop του Μουσείου, ίσως δε και σε όλα τα gift shop του δικτύου μουσείων του ΠΙΟΠ. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ARCHstudio

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ