20.1.2014 16:31

Ένα ιδανικό σχήμα

Υπάρχουν τρόποι και τρόποι για να παλέψεις το θεριό της ανεργίας. Χρόνια τώρα το ελληνικό σύστημα απασχόλησης κοροϊδεύει εαυτόν και αλλήλους με την επιδοματικής μορφής προγραμμάτων τύπου Stage παλιότερα ή Κοινωνικής Ωφέλειας στη σημερινή μορφή τους. Επιδοτεί τον άνεργο για δυο, πέντε ή οκτώ μήνες στην ουσία για να κάθεται ή να καλύπτει βασικές ανάγκες του Δημοσίου εμβαλωματικά, χωρίς δικαίωμα πρόσληψης από την ώρα που θα κριθεί ότι ο εργαζόμενος του κάνει. Εννοείται ότι παρέχει εμπειρία μια πρόσληψη στο Δήμο ή την Περιφέρεια, άχρηστη όμως για αργότερα, αφού είναι αδύνατον να ταυτιστεί με εργασιακή συνέχεια.

Η λύση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών διαφέρει. Αν λειτουργήσουν σωστά μπορούν πραγματικά να συμβάλλουν στην πάταξη της ανεργίας, υπό τον όρο ότι θα βαδίσουν στο πνεύμα της αρχικής φιλοσοφίας του προγράμματος.

Να φέρω ένα παράδειγμα. Σωστά ο Δήμος επιθυμεί να αξιοποιήσει τον πόρο που ονομάζεται Βοτανικός Κήπος Αιγαίου. Βλέπει ότι η προσπάθεια του να παραχωρήσει τη διαχείριση του σε ιδιώτες κρίθηκε από τους ενδιαφερόμενους ασύμφορη, για αυτό και ουδέποτε απέδωσε.

Η λύση του Κοινωνικού Συνεταιρισμού είναι μια ευκαιρία τόνωσης, εκ μέρους του, του στόχου. Να βγει δημόσια και να προτείνει στην κοινωνία τη σύσταση ενός Κοινωνικού Συνεταιρισμού αποκλειστικά για τη λειτουργία του Βοτανικού Κήπου, διασφαλίζοντας για ένα χρόνο τα λειτουργικά κόστη του. Και να βρεθούν πέντε άνεργοι νέοι (γεωπόνοι, αγρότες, αγροτοοικονομολόγοι) να τολμήσουν χωρίς το φόβο της αποτυχίας. Σ’ αυτούς θα παραδώσει τα κλειδιά λειτουργίας του και θα τους εξηγήσει ότι, αν οδηγήσουν το Βοτανικό Κήπο σε λειτουργία βιωσιμότητας, τα επόμενα χρόνια μπορούν να τον διαχειρίζονται χωρίς τα δεκανίκια του Δήμου.

Να ένα παράδειγμα σωστής εφαρμογής του Κοινωνικού Συνεταιρισμού κι όχι κακέκτυπα, όπως επιχειρείται να περάσει σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ