16.10.2014 17:31

Το εμφανές λάθος των πρωτόβγαλτων

• Η ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗ ΓΝΩΡΙΜΟ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΤΩΣΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Πήρε την εντολή της σύγκρουσης με το παρελθόν. Με τα κατεστημένα και τις νοοτροπίες του παρελθόντος. Μια εντολή δυναμική, σε ποσοστό σχεδόν 62%, κι είναι υποχρεωμένη να την εφαρμόσει. Πολλοί της γενιάς μας συμφωνούν πως, αν δεν πετύχει στο έργο της η δημοτική αρχή Βουρνού, θα στρώνουμε χαλί όλοι μας να επιστρέψει … το χάλι, όσοι δηλαδή θεωρούσαν εαυτούς αυτονόητους εσαεί κυβερνήτες μας.  Άλλο η σύγκρουση όμως κι άλλο παίρνω φόρα με το κεφάλι προς τον τοίχο.
Στις πρώτες μέρες της η δημοτική αρχή ανοίγει πολλαπλά μέτωπα χωρίς το γνωστικό υπόβαθρο και τις κατάλληλες διαμορφωμένες συμμαχίες να τα αντιμετωπίσει. Ταράζει τις ισορροπίες στον κλάδο των κατασκευών, εφαρμόζει τη νομιμότητα στο χώρο των καταστημάτων, επιδιώκει την έξωση όσων διαχειρίζονται δημοτική περιουσία σαν να την έχουν κληρονομήσει απ’ τον παππού τους. Αυτά δεν θέλουμε; Κάποιους που θα αψηφήσουν το λεγόμενο πολιτικό κόστος και θα αποκαταστήσουν την έννομη τάξη στη λειτουργία της μικρής μας κοινωνίας;
Σαφέστατα. Μόνο που για να είναι σε θέση να τα πετύχει, πρέπει πρώτα από όλα να μεριμνήσει για τη δική της μακροημέρευση, κυρίως να μη σπαταλήσει σύντομα το ηθικό πλεονέκτημα που διαθέτει από αστοχίες. 
Με τις ενέργειες της η δημοτική αρχή κινείται ασφαλώς πάνω στον άξονα των αρχών της, στερεί όμως από τον εαυτό της κρίσιμα περιθώρια ανοχής. Σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται ως ο ανάλγητος τιμωρός σε μια κοινωνία αποπροσανατολισμένη, αδύναμη να καταλάβει αν η συνέχεια μιας παράνομης μεθόδευσης είναι Δικαιοσύνη ή αναλγησία.
Υποχρεώνεται διαρκώς να κρατά άμυνα, σε μια χρονική περίοδο που διαρκώς θα έπρεπε να βρίσκεται στην επίθεση. Βιάζεται να καταργήσει παθογένειες, όταν δεν είναι, ευνόητα, έτοιμη να τις αντικαταστήσει από υγιείς λειτουργίες. Δημιουργεί κενά, τα οποία η κοινωνία συνεχίζει να απεχθάνεται και να της θυμίζουν διαρκώς τον κίνδυνο ότι μπορεί να πειραματίστηκε εμπιστευόμενη τους νέους.
Όλα αυτά δε σημαίνουν ότι η νέα δημοτική αρχή πρέπει να ρίξει νερό στο κρασί της. Είναι υποχρέωση της οι συγκρούσεις, φτάνει να τις επιχειρεί μόλις η ίδια θα νοιώθει έτοιμη. Γιατί, αν είναι να συγκρουστεί για να χάσει, καλύτερα να μη δώσει η ίδια τη μάχη. Ας την αφήσει για κάποιους επόμενους κι ας χρειαστεί να περάσουν άλλα 5 χρόνια.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ