16.7.2014 19:23

Δυο νέοι σύμβουλοι θέλουν αλλιώς το Δημοτικό Συμβούλιο

Υποθέτω δε ότι δεν είναι μόνο οι δυο τους. Η ανιαρή μορφή των συνεδριάσεων τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα του βερμπαλισμού των μελών του και της τάσης αυτοπροβολής των … έκτακτων εμφανίσεων, ενοχλεί όσους προθερμαίνονται να καθίσουν στα έδρανα του από την 1η Σεπτεμβρίου και εύλογα αρχίζουν ήδη να εντοπίζουν τι πρέπει να αλλάξει προκειμένου οι συνεδριάσεις να γίνουν πιο αποδοτικές. Ο Ιακ. Αμύγδαλος και η Εύη Καλκούνη παρακολούθησαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας και ήδη καταθέτουν τις σκέψεις τους για όσα επιβάλλεται να αλλάξουν. Με το ερώτημα ποιος είναι έτοιμος να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, επωμιζόμενος το ρόλο του προέδρου, να μην διαθέτει, προς το παρόν, αξιόπιστη απάντηση.

ΙΑΚΩΒΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΣ

«Απαραίτητο να πηγαίνουμε διαβασμένοι»

Η διαπίστωση ότι στο Συμβούλιο κάποιοι δεν διαβάζουν τις εισηγήσεις αλλά απλά ψηφίζουν, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο το ρόλο τους, είναι απογοητευτική. Θέλω να πιστεύω ότι στη νέα δημοτική αρχή όλοι θα έρχονται «διαβασμένοι», δημιουργώντας έτσι τις βάσεις για πιο εποικοδομητική συζήτηση και σωστές αποφάσεις.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος, οι ομιλητές οφείλουν να σέβονται αυτούς που βρίσκονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και να μη ρητορεύουν, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Απόψεις που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας μας καλό είναι να αποφεύγονται. Ερωτήσεις και διατύπωση απόψεων για τα θέματα που ψηφίζονται και τίποτα άλλο.

Η άποψη ενός νομικού για την κάθε απόφαση που ψηφίζεται δείχνει να είναι απαραίτητη ώστε να μην επανέρχονται θέματα στο προσκήνιο τα οποία έχουν ήδη συζητηθεί στο παρελθόν. Δεν είναι λίγες οι αποφάσεις οι οποίες έχουν παρθεί και οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το νόμο, έχοντας σαν αποτέλεσμα τα προβλήματα να παραμένουν και να ανακυκλώνονται.

Η συνεδρίαση θα έπρεπε να καλύπτεται από κάμερα στο σύνολο της, (όπως τα πρακτικά) και να αναρτάται στο διαδίκτυο. Ο κάθε πολίτης να έχει τη δυνατότητα, με την ίδια ευκολία που παρακολουθεί ένα βίντεο στο youtube, να παρακολουθεί τι ειπώθηκε, πότε ειπώθηκε και από ποιον ειπώθηκε το οτιδήποτε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΕΥΗ ΚΑΛΚΟΥΝΗ

«Αποφάσεις από ακούραστα μυαλά»

«Κουράζει πολύ, στα όρια του εξαντλητικού, η μεγάλη θεματολογία. Αν τα θέματα είναι σημαντικά που χρήζουν ερωτήσεων και πολλών τοποθετήσεων ή αν είναι μεγάλος όγκος ίσως μπορούν να γίνονται δύο ή όσες συνεδριάσεις απαιτούνται, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται με την καθαρότητα ενός ακούραστου μυαλού και  από τα περισσότερα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρατήρησα ότι πριν το μέσο της διάρκειας του πολλοί σύμβουλοι είχαν αποχωρήσει και οι υπόλοιποι «δεν έβλεπαν την ώρα να φύγουν».

Οι εισηγητές να μην υπερβαίνουν τα 5'. Ερωτήσεις και τοποθετήσεις τα 3'. Δευτερολογίες τα 2΄.

Ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να επεξεργάζεται την τοποθέτησή του και να μην επαναλαμβάνει τα ήδη ειπωμένα.

Τα προ ημερησίας διατάξεως να ελέγχονται για την αναγκαιότητά τους.

Η ελάχιστη εμπειρία που διαθέτω (έχω παρακολουθήσει 2 συνεδριάσεις  τώρα, και γύρω στα 5 στο παρελθόν) μπορεί να αντίκειται στον κανονισμό λειτουργίας, όμως η αυστηρότητα του προέδρου και η κατανόηση εκ μέρους των μελών του είναι στοιχεία απαραίτητα για να υπερασπιστεί τον αποφασιστικό του ρόλο το όργανο και να επιτρέψει τη διεξαγωγή πιο παραγωγικών συζητήσεων.» 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ