28.11.2014 16:58

Δουλειές του ποδαριού

• ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ ΑΜΕΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΕΥΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

Η λιτή ανακοίνωση του Δήμου επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του «π». Την προσεχή Δευτέρα όποια παραβίαση στο μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης συνεπάγεται πρόστιμο. Αστυνομικοί εφοδιάστηκαν με μπλοκάκια και θα αρχίσουν να μοιράζουν κλήσεις σε ανυποψίαστους δημότες, άντε μετά την επίδειξη ελαστικότητας για καμιά δεκαπενταριά μέρες.

Νέα δημοτική αρχή, στην περίπτωση της εφαρμογής του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης, δεν σημαίνει και νέα μυαλά. Το μέτρο θεσπίστηκε από τη δημοτική αρχή Μεννή, θυμίζω, κι έγινε μια από τις βασικές αιτίες καταψήφισής της, παρότι – κατά την ταπεινή μου άποψη – υπήρξε η πιο αποτελεσματική της τελευταίας εικοσαετίας στην πρωτεύουσα. Η αδυναμία της να εμφυσήσει στον κόσμο την πραγματική διάσταση του μέτρου, να τον πείσει ότι δεν πρόκειται για δημοτικό φορομπηχτικό μέτρο αλλά για αποδοτική μέθοδο διευθέτησης της κυκλοφορίας στο κέντρο, ήταν καταλύτες για την αποτυχία της ελεγχόμενης. Έκτοτε μεσολάβησαν δυο ακόμα δημοτικές θητείες (Βρουλή – Λαμπρινούδη) και το μέτρο ατόνησε, για να μη πω γελοιοποιήθηκε. Ωστόσο ποτέ δεν καταργήθηκε. Υφίσταται ακόμα με δημοτικές αποφάσεις, είναι στα χαρτιά ενεργό και τώρα, βάση των προθέσεων της δημοτικής αρχής, ήρθε η ώρα του να βγει απ’ το συρτάρι.

Με ποια σκοπιμότητα όμως; Αν είναι της ενίσχυσης του δημοτικού ταμείου, μια χαρά φαίνεται η απροειδοποίητη εφαρμογή του. Θα πιαστούν στα δίχτυα των ελεγκτών – αστυνομικών ουκ ολίγοι ανυποψίαστοι δημότες. Οι οποίοι φυσικά ούτε μυρωδιά δεν θα πάρουν ακόμα κι αν επί δυο – τρεις εβδομάδες τα αστυνομικά όργανα με ευγένεια ενημερώνουν.

Αν πάλι η ελεγχόμενη εφαρμόζεται ως μέσο κυκλοφοριακής ανακούφισης του κέντρου, η αποσπασματική εφαρμογή της και δίχως να προηγηθεί κατάλληλη πλύση εγκεφάλου των δημοτών για τη χρησιμότητά της είναι επικίνδυνη και μοιραία θα έχει την κατάληξη κάθε προηγούμενης απόπειρας. Απλά ίσως τώρα οι κλήσεις δεν θα σβήνονται, ούτε θα σβήνονται … στα λόγια, αλλά θα ζουν και βασιλεύουν στα κατάστιχα των δημοτικών εκκρεμοτήτων. Η ζημιά όμως θα έχει γίνει στην εικόνα της δημοτικής αρχής, ο δημότης θα τους κατατάξει στους τυπικούς λογιστάκους – φορομπήχτες κι άντε να του το βγάλεις απ’ το μυαλό.

Το δέον γενέσθαι

Η ελεγχόμενη στάθμευση είναι καθοριστικό μέτρο βελτίωσης της κυκλοφορίας στο κέντρο. Η εφαρμογή της είναι επιβεβλημένη τώρα, τη χειμερινή περίοδο, πριν … πιάσουμε από τα μούτρα του επαναλαμβανόμενους επισκέπτες μας. Όχι όμως με τον άκομψο τρόπο που επιχειρείται απ’ τη Δευτέρα.

Θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα ενιαίο σύνολο δράσεων για την αλλαγή της κυκλοφοριακής μας συνείδησης στο κέντρο. Με σωστή επισήμανση των διαβάσεων πεζών, με οργανωμένο δίκτυο περιφερειακών χώρων στάθμευσης και τακτική από αυτούς συγκοινωνία. Να δημιουργηθεί σύγχρονο ενημερωτικό υλικό για τις δυνατότητες κυκλοφορίας με όχημα εντός του κέντρου, να διανεμηθεί παντού, με τρόπο να φτάνει στα χέρια όποιου πατά για πρώτη φορά το πόδι του στη Χίο και να επισημανθεί με έμφαση στο δημότη ότι η επιλογή της εφαρμογής της δεν γίνεται με κύριο στόχο να ενισχύσει το ταμείο του Δήμου αλλά να κάνει ανθρώπινη την καθημερινή επαφή μας με το κέντρο της πόλης.

Η δημοτική αρχή επιβάλλεται να σταματήσει κάθε σκέψη εφαρμογής της ελεγχόμενης αύριο – μεθαύριο. Είναι θεμελιακό λάθος για την ίδια. Τώρα που ψήφισε προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα, διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία να δουλέψει, είναι ώρα να δώσει βαρύτητα σε μια ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή πολιτική στο κέντρο. Δεν κοστίζει (πολλά), μάλλον θα της δημιουργήσει κι έσοδα, αν λειτουργήσει με σεβασμό στο δημότη και τον επισκέπτη της πόλης. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ