17.7.2015 14:30

Δεν τροφοδότησε την ελπίδα

Ήθελε τσαμπουκά η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να αδειάσει τις βεβαιότητες με τις οποίος μας γέμισε ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του και σαν αντιπολίτευση και σαν εξάμηνη κυβέρνηση.

Βεβαιότητα πρώτη: η κρίση στην μικρή Ελλάδα θα μεταδοθεί αστραπιαία σε όλη την παγκόσμια οικονομία και θα τη μολύνει. Δεν επιβεβαιώθηκε. 

Βεβαιότητα δεύτερη: υπάρχει plan b από την ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης, μα είναι λάθος στρατηγικής να ανοίγουμε τα χαρτιά μας. Από βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως μόλις τρεις τις δυνατότητες που τελικώς είχε. Την αποδοχή της συμφωνίας, την άτακτη χρεοκοπία ή την πρόταση Σόιμπλε. Κανένα plan b.

Βεβαιότητα τρίτη: οι εταίροι δεν θα ρισκάρουν ποτέ ένα Grexit για πολλούς λόγους. Αποδείχθηκε ότι το είχαν πλήρως παραμετροποιήσει, κάποιοι δεν έκρυψαν ότι ήταν κιόλας επιδίωξη τους.

Όταν προσέρχεσαι σε μια διαπραγμάτευση και πριν την τελική μάχη έχουν καταρριφθεί όλες σου οι βεβαιότητες, αποκαμωμένος και αδύναμος αποδέχεσαι κάθε μοιραία εξέλιξη. Ο λογαριασμός της απροετοίμαστης διαπραγμάτευσης, με μόνο όπλο της το περίσσευμα σε εθνικοφροσύνη, ήρθε αυτονόητα πελώριος και επιμερίζεται από σήμερα στις πλάτες μας αδιακρίτως.

Είπαμε όμως, δεν είναι της παρούσης μια τέτοια εξέταση, προέχει σήμερα η αποκατάσταση του ρυθμού της ζωής μας, έστω σε λίγο χειρότερα από πριν επίπεδα. Για να συμβεί αυτό από κάπου πρέπει να πηγάζει μια μικρή χαραμάδα ελπίδας. Οι Έλληνες σήμερα θυμίζουν όσους φορτώνονται με πυρομαχικά κι έχουν μόνο τους σκοπό να ανατινάξουν από οργή και θυμό την Ευρώπη. Ζουν και αναπνέουν για πάρουν πίσω το αίμα τους, για μια τυφλή εκδίκηση όσων τους υποβάλουν τις υφεσιακές πολιτικές. Εμφανίζεται το παράλογο να θεωρούν λύση σωτηρίας την παραμονή τους σε ένα club πραξικοπηματιών.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την αποδοχή των μέτρων καταχώνιασε κάθε πιθανότητα ελπίδας. Ανακοίνωσε ότι προσυπέγραψε μέτρα αδιέξοδα, πολιτικές που δεν οδηγούν σε ξέφωτο, και ως στόχο για το έθνος περιέγραψε να μην περάσει η επιθυμία του συντηρητικού πολιτικού ιερατείου να αποτελειώσει την Αριστερή ελληνική κυβέρνηση. Στην καρδιά πόσων Ελλήνων μίλησε ο πρωθυπουργός; 

Δυστυχώς, άθελα του, εγκατέστησε μια νέα βεβαιότητα σε όσους άντεξαν να τον παρακολουθήσουν. Ότι η χώρα θα πορευτεί εκ νέου δίχως δικό της επεξεργασμένο σχέδιο, σε μια πορεία με απελπισμένη ηγεσία.

Δεν μπορώ να προκαταβάλω τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του πρωθυπουργού. Συνεχίζω να επιμένω ότι η κοινωνία στο σύνολο της οφείλει σήμερα να τον στηρίξει. Υπό την προϋπόθεση ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν θα παρερμηνεύσει την υποστήριξη σε παράδοση άνευ όρων ακόμα και των δημιουργικών τμημάτων της κοινωνίας μας στην προγραμματική ασάφεια της κυβέρνησης του για το αύριο. Είναι καθαρό πως ο κόσμος είναι διψασμένος για τη χαραμάδα ελπίδας. Θέλει να σκύψει το κεφάλι, είναι έτοιμος να ιδρώσει, φτάνει να ξέρει ότι ο κόπος του δεν πάει ξανά χαμένος. Η από βήματος της Βουλής αφήγηση του πρωθυπουργού δεν τον τροφοδότησε ελπίδα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ