16.4.2013 14:28

Δεν θα κοπάσουν τα απόνερα της Τεχνικής Εταιρείας

• ΟΣΟ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΣΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η τακτική του κουκουλώματος που ακολουθείται για όλες τις πεθαμένες, πλην όμως εφοριακά υπαρκτές, δημοτικές εταιρείες, απλώς μεταθέτει το πρόβλημα. Κάθε φορά με χειρότερους όρους για το Δήμο, αφού οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα είναι πολλαπλάσια.

Όσοι ενεπλάκησαν με τη λειτουργία τους, διοικητικά ή εργασιακά, σφυρίζουν αμέριμνα και φτάνουμε στο σημείο, στο παράδειγμα της Τεχνικής Εταιρείας, να τοποθετούνται εκκαθαριστές και να μη βρίσκουν στοιχειώδη λογιστικά στοιχεία για να προχωρήσουν στο τυπικό κλείσιμο. Πέρα απ’ την κακοδιαχείριση προστίθεται και η επικίνδυνη ανευθυνότητα.

Ένα σχόλιο της στήλης για τη θέση που πήρε η Λαϊκή Συσπείρωση προκάλεσε την εξέγερση του επικεφαλής της, Μ. Σκούφαλου, ευερέθιστου σε κάθε μορφή κριτικής, όπως αποδεικνύεται. Κι όταν ένας δημοκράτης θίγεται, αποσιωπά την αλήθεια και βρίζει. Για αυτό και καταφεύγει σε υβρεολόγιο και ζητά την προστασία της διεύθυνσης του «π». Για κακή του τύχη η τελευταία έκρινε ότι την απάντηση πρέπει να τη δώσει ο … σύγχρονος Γκέμπελς.

Πριν την ανάγνωση της επιστολής Σκούφαλου και την απάντηση της, επιτρέψτε μια μικρή παρεμβολή. Γνώρισα από κοντά τα πάθη της Τεχνικής Εταιρείας. Είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω ότι δε φαγώθηκαν λεφτά, όπως πιθανά κάποιοι πιστεύουν, η διαχείριση έγινε όμως με τρόπο που νομοτελειακά οδηγούσε σε ελλείμματα. Ποιο από τα δυο είναι πιο κολάσιμο, μάλλον σαν κοινωνία οφείλουμε κάποια στιγμή να το επαναξιολογήσουμε.

Εκείνο που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε όσους κακοδιαχειρίστηκαν τις δημοτικές εταιρείες είναι να μην αναλαμβάνουν ούτε τις ελάχιστες ευθύνες τους, να βρουν τουλάχιστον τα παραστατικά και τα λογιστικά βιβλία που απαιτούνται για να κλείσουν αυτές οι πληγές. Αλλά να εκλιπαρούμε τους ήδη τραυματισμένους θεσμικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης να τους ξεπλύνουν με απαλλακτικά βουλεύματα, όπως κάποιοι προτείνουν, ως … δημοκρατική λύση.

 

Γκεμπελισμός δεύτερη φύση …

Του ΜΑΡΚΟΥ ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ
Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης

Κύριε Διευθυντή.

Για πολλοστή φορά η εφημερίδα σας  διά του γνωστού και μη εξαιρετέου συντάκτη σας, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα , για να βγάλει  προβοκατόρικα συμπεράσματα για τη Λαϊκή Συσπείρωση το ΚΚΕ  κι εμένα προσωπικά που έχω την τιμή να τα  εκπροσωπώ. Μιλά λοιπόν για «οικουμενική» και «κόκκινη»  συγκάλυψη, με αφορμή την τοποθέτησή μου στην Οικονομική Επιτροπή για την Τεχνική Εταιρεία του Δήμου Ομηρούπολης.

 1. Εάν θέλει να ασκεί έντιμη δημοσιογραφία, ας προσέρχεται ο ίδιος στην Οικονομική Επιτροπή για να είναι αυτήκοος μάρτυρας των όσων λέγονται.
 2. Για να μετέχεις σε συγκάλυψη, πρέπει να μετείχες στο παρελθόν στη διοίκηση της Τεχνικής Εταιρείας , όταν ήταν εν ενεργεία. Ούτε εγώ ούτε κανένα στέλεχος της τότε Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας είτε με επικεφαλή 8 χρόνια το Γιώργη Παντελίδη είτε 4 χρόνια με μένα, μετείχε στη διοίκηση και άρα για την τύχη της και το «δράμα» της δε φέρουμε καμιά, μα καμιά ευθύνη, ώστε να μας νοιάζει κάποιου είδους συγκάλυψη.
 3. Την πολιτική ευθύνη να κλείσει την επιχείρηση την ανέλαβε η δημοτική αρχή Μαλαφή με άξονες που είχαν ψηφιστεί και από εμάς. Δηλαδή να πληρωθούν τα χρέη της προς εργαζομένους και τρίτους, να κλείσουν οι κοινοπραξίες κ.λπ., πράγματα που σε μεγάλο βαθμό έγιναν , έχοντας πληρώσει και από την τσέπη τους αρκετές χιλιάδες ευρώ, εμπλεκόμενοι όπως ο Ν. Τσίχλας, ο Κ. Βούκουνας, ο Α. Παντελόγλου και άλλοι. Το γιατί η δημοτική αρχή Μαλαφή-που δεν ευθύνεται για το βίο και Πολιτεία της Τεχνικής στα προηγούμενα χρόνια – δεν θέλησε ή δεν κατάφερε να την κλείσει, ας ρωτήσει ο συντάκτης σας τον κ. Μαλαφή που διατηρεί και άριστες σχέσεις μαζί του.
 4. Στο επίσημο και σύμφωνα με το νόμο κλείσιμό της βρίσκεται το πρόβλημα που κληρονόμησε η δημοτική αρχή Λαμπρινούδη  και όχι σε σκάνδαλα που φαντάζεται ο συντάκτης σας για να βγάλει τα αυθαίρετα συμπεράσματά του όντας απών από τη συνεδρίαση.
 5. Ως Λαϊκή Συσπείρωση, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα παραπάνω, γνωρίζοντας  τη διαφορά κακοδιαχείρισης και οικονομικής ατασθαλίας, αντιτείναμε στο δήμαρχο, που νομίζει ότι δεν έχει πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν την έκλεισε δύο χρόνια τώρα , αντί να πετά λόγια του αέρα για εισαγγελέα, να ψάξει να βρει-μέσω και ΚΕΔΕ- το νομοτεχνικό τρόπο κλεισίματος της Εταιρείας με τα υπάρχοντα έγγραφα και με εξειδικευμένο προσωπικό, μιας και για την Εφορία η εταιρεία είναι εν ενεργεία.
 6. Όποιος τολμά να θίξει τη Λαϊκή Συσπείρωση ή την Αγωνιστική Πρωτοβουλία για συγκάλυψη, ας ανατρέξει σε μια σειρά ανακοινώσεις μας και για την Τεχνική Εταιρεία και για τα ελλείμματα στον πρώην Δήμο Ομηρούπολης, αλλά και το πόσες φορές θέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα παραπάνω και θα καταλάβει πλήρως αν έχουν υπόσταση τα όσα καταλογίζει ο συντάκτης σας.
 7. Τέλος , για να είμαστε ξεκάθαροι, αν γίνουν όλα αυτά που δεν έκανε η δημοτική αρχή Μαλαφή και εξακολουθεί να μην κάνει και η δημοτική αρχή Λαμπρινούδη και προκύψουν ευθύνες ποινικού χαρακτήρα για τον οποιοδήποτε με αποτέλεσμα την ζημιά και του νέου Δήμου,  είμαστε οι πρώτοι που και θα το καταγγείλουμε και θα ζητήσουμε τον εισαγγελέα. Απλούστατα , γιατί δεν είμαστε ίδιοι με τους άλλους παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του συντάκτη σας να μας ταυτίσει με ό,τι ο ίδιος υπηρετεί.

Αυτά και προκαταβολικά σας δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να μπούμε σε λογική χορού ανταπαντήσεων. Σας παρακαλούμε όμως ως δ/ντη της εφημερίδας να φροντίζετε ο συντάκτης σας να είναι παρών, όταν μετέρχεται σε αυτού του είδους τη δημοσιογραφία, γιατί κυρίως εκθέτει εσάς και την όποια προσπάθεια άλλων έγκριτων συντακτών σας.

 

Έλα μωρέ, μια κακοδιαχείριση ήταν…

Του ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ

Η στήλη λυπάται που η διεύθυνση της εφημερίδας της εκχώρησε την τιμή της απάντησης και δεν ενέδωσε στην προσφιλή τακτική «διαίρει και βασίλευε» του κ. Σκούφαλου. Αφήνει, δε, στην κρίση του ιδίου να ερμηνεύσει τη στάση της για το κατά πόσο συμμερίζεται την πρόθεση του επικεφαλής της ΛΑ.Σ. να εμφανίζει τον «π» με δυο γραμμές επί του θέματος.

Πάμε τώρα επί της ουσίας:

 1. Είναι πρωτάκουστο η έντιμη δημοσιογραφία – και μάλιστα ο δημοσιογραφικός σχολιασμός - να καθορίζεται απ’ την αυτοπρόσωπη παρουσία στα γεγονότα των δημοσιογράφων. Αυτό μπορεί να επιβληθεί σε μια άλλη μορφή Δημοκρατίας, την οποία ως σήμερα, ευτυχώς λέω εγώ, άλλη άποψη έχει ο δημοκράτης κ. Σκούφαλος, δεν έχουμε δοκιμάσει. Πού ακριβώς έγκειται όμως η ατιμία; Η στήλη σχολίασε όσα το ρεπορτάζ, με αυτήκοο μάρτυρα συνάδελφο, μετέφερε. Μήπως αυτό τελικά ενόχλησε τον κ. Σκούφαλο και απλώς βαράει το σαμάρι; Μήπως δηλαδή τον ενόχλησε ότι ο «π» ήταν και εκεί και δεν πέρασε στο ντούκου η πρόταση του να αποφευχθεί, πάση θυσία, η εμπλοκή Εισαγγελέα στην Τεχνική αλλά δημοσιοποιήθηκε;
 2. Αμέτοχος δηλώνει και ο ίδιος και οι παρατάξεις του στο έγκλημα που διαπράχθηκε στην Τεχνική. Την ίδια ακριβώς άποψη έχουν και οι κ.κ. Β. Παππάς, Σπ. Κωστάλας, Αν. Παντελόγλου; Όντως τα προαναφερθέντα πρόσωπα (οι δυο από τους τρεις) δεν είχαν εμπλοκή την εποχή της κακοδιαχείρισης. Χρημάτισαν μέλη όμως των τελευταίων διοικήσεων και η ελληνική Δικαιοσύνη αναζητά υπαίτιους επί δικαίων και αδίκων. Ειδικότερα δε  τον κ. Παντελόγλου, ο οποίος υπηρέτησε επί θητείας Μ. Μεννή την Τεχνική με πολλούς ρόλους, μεταξύ των οποίων και του προέδρου επί μακρό διάστημα της κακοδιαχείρισης, δεν τον ενέταξα φυσικά εγώ αργότερα στο συνδυασμό μου. Η αποδοχή του από το συνδυασμό της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας» επί Μ. Σκούφαλου δεν συνεπάγεται και αποδοχή των έργων και των ημερών του στην προεδρία της Τεχνικής; Ποιους νομίζει ότι ταΐζει κουτόχορτο  ο κ. Σκούφαλος;
 3. Ποιος έχει εν τέλει άριστες σχέσεις με το Μαλαφή δε φαίνεται στα λόγια. Μιλάει η πράξη του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, λέω εγώ..
 4. Ποτέ δε μίλησα για σκάνδαλα στην Τεχνική. Ίσως τελικά το να είσαι αυτήκοος μάρτυρας έχει λιγότερη σημασία από το να είσαι προσεκτικός αναγνώστης.
 5. Η διαφορά της στήλης από τη Λαϊκή Συσπείρωση εντοπίζεται στο ότι η πρώτη αντιλαμβάνεται σαφώς τη διαφορά κακοδιαχείρισης και οικονομικών ατασθαλιών, δεν απαλλάσσει όμως από τις ευθύνες ούτε τους κακοδιαχειριστές. Κυρίως όμως δεν αγωνίστηκε – λαϊκίστικα και ανεύθυνα – όσοι κακοδιαχειρίστηκαν μια δημοτική εταιρεία με την ανικανότητα τους να απολαμβάνουν την παχιά δροσιά του Δημοσίου και σήμερα σε μια άλλη του μορφή, ως μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Γιατί προσωπικά θεωρώ ότι συμβολή στην κακοδιαχείριση είχαν και οι εργαζόμενοι της, ειδικά των γραφείων, ανταλλάσοντας την τοποθέτηση τους στην Τεχνική με τη σιωπή τους. Το αφήνω ως προνόμιο στη Λαϊκή Συσπείρωση, τον κ. Σκούφαλο και τις ιδεολογικές του απόψεις.
 6.   Την επόμενη φορά που θα κάνω αναφορά στη Λαϊκή Συσπείρωση θα φροντίσω να πλένω το στόμα μου με ροδόνερο. Έτσι επιτρέπεται ή να ζητώ επίσημη άδεια από τον Περισσό;
 7. Κρίμα κ. Σκούφαλε, χάνετε την πρωτιά να απευθυνθείτε πρώτος στον Εισαγγελέα. Σας πρόφτασε ο Γ. Χαλλιορής, από όσο διαβάζω… Δεν θα έχετε τη χαρά να κάνετε το κομμάτι σας ως άτεγκτος προστάτης της νομιμότητας. Γιατί αν κάνατε σωστά το καθήκον σας την ώρα που έπρεπε, ως αντιπολίτευση, δε θα είχαμε φθάσει να παρακαλούμε για παραγραφή των κακοδιαχειριστών.

Τα περί Γκέμπελς τα προσπερνώ με ευκολία. Η κατηγορία έχει βαρύτητα ανάλογα με τον κατήγορο.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ