16.6.2014 16:34

Δεν αρκεί ένα βήμα αλλαγής

• ΑΦΟΥ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

Τόλμημα, ισχυρής δόσης μάλιστα, ήταν η απόφαση της 25ης Μαΐου για τους Χιώτες. Τύποι συντηρητικοί, βολεψάκηδες ως επί τω πλείστον, κλείσαμε τα αυτιά στο βασικό αντεπιχείρημα της απειρίας για την εκλογή της «Πρωτοβουλίας» και δώσαμε λευκή επιταγή σε ορισμένους … αγνώστους να δοκιμάσουν να αλλάξουν τη ζωή μας.
Μόνο που οι δομικές αλλαγές σε μια κοινωνία δεν ήταν ποτέ υπόθεση μόνο μιας (δημοτικής εν προκειμένω) αρχής. Προϋποθέτουν κοινωνικές συμμαχίες στο ίδιο πνεύμα αντίληψης κι αν αυτές δεν προκύψουν, το έργο της νέας δημοτικής αρχής δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό. Οι συνομιλητές της ομάδας Βουρνού, σε όποιο συλλογικό φορέα και αν βρίσκονται, διαπνέονται σήμερα από αντανακλαστικά μιας παλαιότερης σχολής σκέψης.
Να δώσω ένα παράδειγμα. Όση διάθεση κι αν έχει η νέα δημοτική αρχή να κατασκευάσει σύντομα τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αν απέναντι της σταθούν συλλογικότητες αδύναμες να αντιληφθούν τη σημασία τους στο κοινωνικό σύνολο, η υπόθεση θα καθυστερήσει δραματικά.
Τα γράφω όλα αυτά γιατί σήμερα υπάρχει η πρώτη μετεκλογική ισχυρή δοκιμασία για την κοινωνία. Η πρώτη επιβεβαίωση αν είναι όντως αποφασισμένη να αλλάξει μυαλά ή όταν βρεθούμε στην κάλπη κάνουμε και μια πλακίτσα παραπάνω.
Η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο είναι διαδικασία κομβική. Ο Εμπορικός Σύλλογος ενός νησιού έχει τη δύναμη να δώσει κατευθύνσεις για το μέλλον ενός τόπου, να τον επηρεάσει θετικά ή αρνητικά με τη δημόσια στάση του. Διαμορφώνει κλίμα στην αγορά, τον πιο νευραλγικό τομέα μιας κοινωνίας.
Η νέα γενιά των εμπόρων της Χίου επιβάλλεται να ενεργοποιηθεί. Να πάρει τον κορμό του μηνύματος της 25ης Μαΐου και να τον διαμορφώσει και στα δικά της κτήματα. Να πει, «ναι, σε μένα ανήκει η ευθύνη για το μέλλον της αγοράς μου» και να μην επιτρέψει να την παραχωρήσει σε επιλογές μιας ξεπερασμένης εποχής.
Το επαναλαμβάνω: Η αποψινή κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από την αμελητέα που πιστεύουμε. Κρίνει αν η κοινωνία ενστερνίζεται την ανάγκη η νέα δημοτική αρχή να προχωρήσει με αξιόπιστους συμμάχους ή με συνομιλητές – τροχοπέδη στις προθέσεις της.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ