3.5.2013 18:52

Δείξε μου το … ιδρυτικό μέλος σου, να σου πω ποια είσαι

Κάπως αλλιώς, είναι η αλήθεια, είχα κατά νου τις αρχές της υπό σύστασης Κίνησης για τη διεκδίκηση του Δήμου Χίου, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά κάνει πρεμιέρα. Παρεμβαίνει ως τώρα μόνο όπου θεωρεί ότι απόψεις των μελών της θίγονται, κάτι σαν προάσπιση των συντεχνιακών της συμφερόντων. Κι ας πάει το παλιάμπελο εκεί, το λογαριάζουμε ως δυσλειτουργία των πρώτων μηνών κυοφορίας της.

Το να επιτρέπει όμως στα ιδρυτικά στελέχη της να αντιστρατεύονται αρχές σφυριλατημένες στο αμόνι της δημοκρατικής έκφρασης σχεδόν ένα αιώνα, αρχίζει πια να προβληματίζει καίρια για τους στόχους και τις επιδιώξεις της.

Δεν μπορώ να εισχωρήσω στις λεπτομέρειες οριοθέτησης των σχέσεων της υπό διαμόρφωσης Κίνησης με το Γ. Μακριδάκη. Ούτε να δεχτώ τις αιτιολογίες ότι αργά ή γρήγορα κάποιος από τους δυο δε θα αντέξει τη συνύπαρξη, όπως δεν την άντεξε για πολύ ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ ο συγγραφέας και πλέον του ασκεί πολεμική μεγαλύτερη κι από τον Αλαβάνο.

Απ’ τη στιγμή όμως που ο κ. Μακριδάκης αυτοπροσδιορίζεται στην αγωγή κατά των χιακών Μέσων – και είναι – πολιτικό ον, και ταυτόχρονα ιδρυτικό μέλος μιας υπό σύστασης δημοτικής Κίνησης, η τελευταία δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας της στο θέμα επισήμως και να μη λαμβάνει θέση. Και εκείνη, εμμέσως, μετέχει στην αγωγή.

Το θέμα είναι άκρως πολιτικό. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Τύπου στο νησί μας που πολιτικό πρόσωπο αξιώνει το … ευτελές ποσό των 240.000 ευρώ από τα Μέσα του νησιού, όχι γιατί του άσκησαν κριτική αλλά γιατί φιλοξένησαν – και δε λογόκριναν – άποψη που του ασκούσε κριτική.

Σ’ αυτό το ύψιστο για τη δημοκρατική έκφραση θέμα η υπό σύσταση δημοτική Κίνηση είναι αδιανόητο να κάνει ότι δεν βλέπει, όσο η πληγή προέρχεται από τα σπλάχνα της, από ιδρυτικό μέλος της. Έχει υποχρέωση να λάβει θέση, για να πληροφορηθεί με σαφήνεια ο δημότης ποια είναι τα όρια ανοχής και αντοχής της στην ανεμπόδιστη διακίνηση ιδεών και απόψεων από τα Μέσα, πώς η ίδια τα ορίζει.

Όσο δεν το κάνει με επίσημο τρόπο, επιτρέπει στα Μέσα και την κοινωνία να αντιλαμβάνονται ότι αποδέχεται και ενστερνίζεται τη γραμμή των ιδρυτικών μελών της. Κι ακόμα περισσότερο ότι την καθοδηγεί, την ευλογεί κιόλας. Ξεκάθαρα πράγματα.

Κατ΄ αυτό τον τρόπο, άραγε, οριοθετεί τις σχέσεις της με την ελευθερία διακίνησης απόψεων;    

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ