14.5.2015 18:17

Απόπειρα οικονομίας στο δημοτικό φωτισμό

• ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ ΜΕ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ LED ΜΕΛΕΤΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Αρχικά οι περισσότεροι είχαν τις ενστάσεις τους. Έβλεπαν απέναντι τους ένα μετρημένο παιδί, με συστολή στις κινήσεις και στα λόγια και αμφισβητούσαν αν του πηγαίνει ο απαιτητικός ρόλος ενός αντιδημάρχου. Όσο περνούν οι μέρες ο Γιώργος Καραμανής κερδίζει … ύψος στην εκτίμηση των συναδέλφων του με τη δουλειά του.

Τελευταία πήρε το «πράσινο φως» από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να διερευνήσει ακόμα περισσότερο ένα σχέδιο που επεξεργάζεται για την αντικατάσταση των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού με άλλους νεότερης τεχνολογίας και πιο οικονομικούς.

Οι σημερινοί λαμπτήρες υδρογόνου στοιχίζουν στο Δήμο 3-4 ευρώ ο ένας. Τα … ψωμιά τους όμως είναι σύντομα και συχνά είναι τα παράπονα των δημοτών ότι ακόμα δεν τοποθετήθηκαν και κάηκαν. Πέρα από αυτό σπαταλούν σημαντική ενέργεια, που εν τέλει επιβαρύνει τα δημοτικά τέλη και την τσέπη των δημοτών.

Ο Γιώργος σκαλίζει τελευταία το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης. Εκεί ο Δήμος αντικατέστησε τους λαμπτήρες υδρογόνου με λαμπτήρες οικονομίας, led ονομάζονται. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα, καθώς το κόστος του καθενός υπερβαίνει κατά πολύ το αντίστοιχο κόστος ενός λαμπτήρα υδρογόνου. Ούτε μιλάμε για καμιά εκατοσταριά λαμπτήρες. Ήδη υπολογίστηκε ότι τα φωτιστικά σώματα στους στύλους της ΔΕΗ και στο δημοτικό φωτισμό φτάνουν περίπου τα 20.000, οπότε, αν πολλαπλασιαστεί η διαφορά κόστους, το νούμερο ξεφεύγει κατά πολύ από τις σημερινές δυνατότητες του Δήμου.

Το φαινομενικά αποτρεπτικό νούμερο γίνεται απόσβεση όμως μέσα σε μια τριετία! Εξοικονομεί πόρους των ανταποδοτικών για τα επόμενα χρόνια, την ώρα μάλιστα που ο κάθε λαμπτήρας led έχει εγγύηση πενταετίας.

Όλα αυτά τα δεδομένα, σε μια πρώτη τους αρχική προσέγγιση, κατατέθηκαν από τον αντιδήμαρχο Κεντρικής Χίου στο δήμαρχο στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και έμεινε μετέωρο το θέμα πως θα βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο να καλύψει τη δαπάνη. Δόθηκε όμως κατεύθυνση στο Γ. Καραμανή να κάνει ακόμα πιο συγκεκριμένο το κόστος για την αλλαγή και κυρίως να φέρει προς συζήτηση σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής ποιο εργαλείο χρηματοδότησης μπορεί να … ξεκλειδώσει το σημαντικό αυτό έργο. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ