22.3.2016 17:25

Το 2016 ξεριζώνει βίαια την καρδιά της Αμανής

Στην αρχή ήταν η Καλλιόπη απ’ τα Λεπτόποδα κι ο Μάμας απ’ τα Νενητούρια. Ο Δημήτρης απ’ τον Κέραμο κι ο Σωτήρης απ’ τον Εγρηγόρο. Τελευταία ο Γιώργης απ’ τα Νενητούρια κι ο Χρήστος απ’ τα Χάλανδρα.

Σκληρά μπήκε το 2016 για τα χωριά της Αμανής, αποδεκατίζει και τους τελευταίους «θαλαμοφύλακες» των χωριών της. Η μια μετά την άλλη οι μικρές και οι μεγάλες προσωπικότητες της περιοχής χάνονται. Μαζί τους παίρνουν την κρίσιμη τεχνογνωσία του πως είναι εφικτό να βιοπορίζεσαι, να πετυχαίνεις να ζεις σε συνθήκες θεωρητικά για όλους εμάς, τους πιο σύγχρονους, πιο σκληρές. Σε συνθήκες Αμανής.

Η κλασική επωδός που συνοδεύει το κάθε ανθρώπινο φευγιό «κλείνει άλλο ένα φως που δεν θα ξανανοίξει» έρχεται διαπιστωτικά στα χείλη όλων. Μόνο διαπιστωτικά όμως, γιατί το πεπρωμένο της βορειοδυτικής Χίου μοιάζει αδύνατον να το αποφύγει. Αλλού το πολύ σε 5 κι αλλού το πολύ σε 10 χρόνια σχεδόν όλα τα χωριά της θα έχουν ερημώσει από κατοίκους. Κι η Ιστορία για κάθε οικισμό που έχασε και τον τελευταίο μόνιμο κάτοικο του είναι αμείλικτη. Δεν δίνει ποτέ διαβατήριο επιστροφής στη ζωή. Το έζησε η Αμανή κατά κόρον. Παλιά Ποταμιά, Λαρδάτο, Καμίνι, Αγρελωπό, Αντραχλιάς, Αϊ Γιάννης. Οικισμοί – κενοτάφια στις μέρες μας. Γιατί να επιστρέψει στα Φυτά, στο Μελανειός, στον Κέραμο αύριο – μεθαύριο;

Κάθε σπάσιμο στην κοντή πια αλυσίδα ζωής στην Αμανή φέρνει προ των πυλών το αδιέξοδο. Έλεγαν κάποιοι ότι τώρα με την κρίση θα γεμίσουν ξανά τα χωριά. Μια πενταετία σκληρών οικονομικά θυσιών τους διέψευσε. Κάποιοι τώρα άρχισαν το νέο τροπάρι: να εγκατασταθούν στα έρημα χωριά πρόσφυγες για να πάρουν παράταση ζωής. Μα ακριβώς οι ίδιες συνθήκες που απέτρεψαν την επιστροφή των φτωχοποιημένων Ελλήνων αποτρέπουν και την εγκατάσταση των κατατρεγμένων προσφύγων. Η σημερινή δημόσια υποδομή των οικισμών της Αμανής δεν επιτρέπει τη μόνιμη εγκατάσταση νέων οικογενειών, τελεία και παύλα.

Ζούμε, με αριθμητική ένταση απ’ τις σχεδόν καθημερινές απώλειες των ανθρώπων της Αμανής, την πιθανότητα να δούμε πολύ σύντομα χωριουδάκια να εγκαταλείπονται. Με τη μορφή του ντόμινο το ένα θα ακολουθήσει το άλλο. Ο χρόνος είναι καθοριστικός αντίπαλος. Η δημοτική αρχή έχει την ευθύνη να ξεκινήσει (από χθες) ένα σχεδιασμό σε βάθος χρόνου και ρεαλιστικών δεδομένων για να αντιμετωπίσει το ορατό ενδεχόμενο απόλυτης ερημοποίησης του 1/5 της εδαφικής έκτασης του νομού. Το καλύτερο μνημόσυνο για τις ψυχές της Καλλιόπης κι όσων καθημερινά φεύγουν με το παράπονο της μη αναπλήρωσης.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ