15.5.2014 10:12

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες

Τις πρώτες συμβάσεις για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων υπέγραψε χθες το ελληνικό Δημόσιο, βάζοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας νέας και πολλά υποσχόμενης αγοράς για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Τα ανάδοχα σχήματα δεσμεύονται για συνολικές επενδύσεις στον τομέα της έρευνας, ύψους 60 εκατ. ευρώ, οι οποίες ανάλογα με τα ευρήματα που θα εντοπίσουν μπορεί να φτάσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα ερευνητικά γεωτρύπανα θα μπουν στο Κατάκολο εντός δύο ετών, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 5 εκατ. βαρελιών, ενώ σε διάστημα τριών ετών, δύο με τρεις γεωτρήσεις θα «χτυπήσουν» στα Ιωάννινα και στον Πατραϊκό Κόλπο με συνολικά απολήψιμα αποθέματα 300 εκατ. βαρέλια (100 και 200 αντίστοιχα).

Οι συμβάσεις με τις ανάδοχες κοινοπραξίες (Energean Oil - Petra Petroleum για την περιοχή των Ιωαννίνων, ΕΛΠΕ - Edison - Petroseltic για τον Πατραϊκό Κόλπο και Εnergean Oil - Trajan Οil & Gas για το Κατάκολο) υπεγράφησαν χθες σε ειδική τελετή στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενεργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Εντουαρντ Ντέιβι, του πρέσβη του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ, καθώς και εκπροσώπων των εταιρειώναναδόχων.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δεν παραβρέθηκε, παρά τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς, όπως αναφέρθηκε, έκτακτες υποχρεώσεις τον κράτησαν στη Μυτιλήνη.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης έκανε μια συνοπτική αναφορά της προσπάθειας για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων που ξεκίνησε ο ίδιος από την πρώτη θητεία του ως υφυπουργός στο ΥΠΕΚΑ και με την υπογραφή των συμβάσεων έφερε τα πρώτα αποτελέσματα. «Δημιουργούμε μια νέα αγορά. Στην πραγματικότητα δημιουργούμε ένα νέο τομέα της εθνικής οικονομίας» τόνισε ο κ. Μανιάτης. Με τις υπογραφές των συμβάσεων open door και την κατάθεσή τους προς κύρωση στη Βουλή, που θα ακολουθήσει, κλείνει ο πρώτος κύκλος του στρατηγικού σχεδίου για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων. Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στον δεύτερο κύκλο που άνοιξε μετά το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η ιταλική Εnel για τρεις περιοχές της Δ. Ελλάδας, ανακοινώνοντας ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένει τις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής, αλλά και στον κύκλο του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης που αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Ιούνιο. Ο κ. Μανιάτης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ομάδα του ΥΠΕΚΑ.

Πράξη οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης που συνδέεται με το ασφαλιστικό σύστημα και δήλωση άσκησης εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, χαρακτήρισε την υπογραφή των συμβάσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος. Τόνισε, ότι είναι προτεραιότητα η οριοθέτηση και ως εκ τούτου η αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με όλες τις συνορεύουσες χώρες.

Την ευρωπαϊκή διάσταση της χθεσινής εκδήλωσης ανέδειξε με την ομιλία του ο υπουργός Ενέργειας του Ην. Βασιλείου Εντουαρντ Ντέιβι, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη. «Είναι μια καταπληκτική μέρα για την Ελλάδα» τόνισε ο Βρετανός υπουργός, η παρουσία του οποίου συνδέεται με τη συμφωνία που έχει υπογράψει η BP με την Energean Oil για την απορρόφηση της παραγωγής του Πρίνου. «Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρόκειται για μια πολύ καλή επιχειρηματική συνεργασία και πιστεύω πως θα είναι αφετηρία για πολλές άλλες παρόμοιες στο μέλλον» είπε ο κ. Ντέιβι. Σημαντικό σταθμό για την αξιοποίηση στρατηγικών πόρων της Ελλάδος χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα, ο Καναδός πρέσβης Ρόμπερτ Πεκ. Χαιρέτισε την επιστροφή καναδικών εταιρειών πετρελαίου στην Ελλάδα έπειτα από πολυετή απουσία, μέσω της Petra Petroleum. Τόνισε δε, ότι η δραστηριότητα της Petra Petroleum προστίθεται στην αυξανόμενη καναδική επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα.

Τεράστια εξέλιξη για τη χώρα και σημαντικό σταθμό για τα ΕΛΠΕ χαρακτήρισε την υπογραφή των συμβάσεων ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γ. Κωστόπουλος εκ μέρους της ανάδοχης κοινοπραξίας του Πατραϊκού Κόλπου. Εκ μέρους της κοινοπραξίας για την περιοχή των Ιωαννίνων αλλά και αυτής του Κατακόλου, ο επικεφαλής της Εnergean Oil Μαθιός Ρήγας, χαιρέτισε την είσοδο στην αγορά και νέων εταιρειών και ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του καταθέτει σήμερα προσφορά στο Μαυροβούνιο και τον Νοέμβριο στην Κροατία.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΝΙΚΗ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ