5.5.2023 7:29

Ξεσηκώνονται οι Μαστιχοπαραγωγοί ενάντια στη ΔΕΥΑΝΧ

«Ανορθολογικά και πρόχειρα τα μέτρα για το νερό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ε.Μ.Χ. καλώντας τον Σταμάτη Κάρμαντζη να πάρει θέση

Την πλήρη αντίθεσή της με τα μέτρα εξοικονόμησης νερού που ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΝΧ, εκφράζει μέσα από ανακοίνωσή της η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, καλώντας τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη να παρέμβει, προκειμένου να αποσοβηθούν σημαντικά προβλήματα.

Η Ένωση, χαρακτηρίζει τα μέτρα ως πρόχειρα και ανορθολογικά, διατυπώνοντας μάλιστα τους φόβους της ότι θα βλάψουν την καλλιέργεια μαστίχας ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι τα στοιχεία των βροχοπτώσεων δεν δικαιολογούν συνθήκες λειψυδρίας.

Αναλυτικά η Ε.Μ.Χ. αναφέρει:

Σε συνέχεια της από 20/04/2023 επιστολής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου προς το Δ.Σ της ΔΕΥΑΧ και κατόπιν του Δελτίου Τύπου της ΔΕΥΑΧ που δημοσιοποιήθηκε στις 3/5/2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΧ σε έκτακτη συνεδρίαση του στις 4/5/2023 αποφάσισε ομόφωνα τα  εξής:

  • Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη διακοπή κάθε είδους αρδευτικής παροχής και στη λήψη οριζόντιων μέτρων, και θεωρούμε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ανορθολογικά, πρόχειρα και ανασταλτικά της ομαλής διαδικασίας που απαιτεί η καλλιέργεια της μαστίχας.
  • Τα ποσοτικά στοιχεία του ύψους των βροχοπτώσεων που έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα μέχρι τις 5 Απριλίου 2023, σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνουν συνθήκες λειψυδρίας. Αντιθέτως, το ύψος είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών και ως εκ τούτου η επίκληση συνθηκών λειψυδρίας από πλευράς σας, θα πρέπει να τεκμηριωθεί με αριθμητικά δεδομένα τα οποία οφείλετε να δημοσιοποιήσετε.
  • Το αρδευτικό δίκτυο εξυπηρετεί πέραν της άρδευσης των νεαρών μαστιχόδεντρων τις καθημερινές, ανάγκες υγιεινής και καθαριότητας των παραγωγών μας -κατά κύριο επάγγελμα και μη- και ασφαλώς δεν έχετε  κανένα δικαίωμα να τη στερείτε από κανένα πολίτη-παραγωγό του νησιού.
  • Σας προτρέπουμε λοιπόν προτού προβείτε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εις βάρος του πρωτογενούς τομέα να ελέγξετε και να επισκευάσετε τα υδροστάσια, το δίκτυο ύδρευσης, τις δεξαμενές ύδρευσης και άρδευσης όπου καθημερινά κατασπαταλώνται χιλιάδες κυβικά νερού. Στην πραγματικότητα, η γενική διακοπή άρδευσης προτείνεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απώλειες του δικτύου, που οφείλονται αποκλειστικά στην αστοχία και αμέλεια της εξασφάλισης και ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Τέλος αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι επικαλείστε τη συγκατάθεσή μας τη στιγμή μάλιστα που σε καμία περίπτωση δεν συνδιαλλαχθήκατε ή διαβουλευτήκατε μαζί μας.

Καλούμε τον κο Δήμαρχο, να λάβει τα αναγκαία μέτρα και τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να αποσοβηθούν σοβαρά προβλήματα κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου του φετινού καλοκαιριού.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ