19.5.2015 12:29

Ξεπέρασαν τα 80 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπέρασαν το 35% από 34,4% στο τέλος του προηγούμενου έτους

Σε μεγάλη αύξηση των «κόκκινων» δανείων το πρώτο τρίμηνο οδήγησαν οι προσδοκίες για νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις, τις οποίες «καλλιέργησε» η κυβέρνηση, όπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπέρασαν το 35% από 34,4% στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στη Eurobank , που δημοσίευσε στοιχεία, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν σε 391 εκατ. ευρώ, από 239 εκατ. Ευρώ στο α' τρίμηνο του 2014, δηλαδή ήταν κατά 64% περισσότερα. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα. Επισημαίνεται ότι η αύξηση νέων «κόκκινων» δανείων σημειώνεται για πρώτη φορά ύστερα από ένα χρόνο συνεχούς μείωσης.

Κυρίως πρόκειται για νοικοκυριά που αναστέλλουν την εξυπηρέτηση των δανείων τους προσδοκώντας μία ευνοϊκή ρύθμιση που α έρθει με τη μορφή νομοθετήματος, στο πρότυπο των ρυθμίσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο οι προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό έχουν “σκοντάψει” στις αντιδράσεις των θεσμών και ιδιαιτέρως της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ των προέδρων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, οι τραπεζίτες επισήμαναν την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων και να τερματιστεί η καλλιέργεια ανεδαφικών, όπως λένε, προσδοκιών που ενθαρρύνουν την μη αποπληρωμή των τραπεζικών δανείων.

Σημειώνεται ότι πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 80 δισ ευρώ και αν η κατάσταση δεν τεθεί υπό έλεγχο, τότε οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

Όπως σημειώνεται στην καταναλωτική πίστη οι καθυστερήσεις ξεπερνούν το 50% στα επιχειρηματικά δάνεια το 35% και στη στεγαστική πίστη το 29%.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ