18.3.2014 16:21

Ξεμπλοκάρουν την ενημερότητα μόνο για όσους χρωστούν μόλις 30 ευρώ

Μικρό παράθυρο για να πάρουν ανάσα 2,6 εκατ. οφειλέτες της εφορίας ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών. Με απόφαση Θεοχάρη οι εφορίες θα δίνουν φορολογική ενημερότητα και σε όσους έχουν χρέη από φόρους, εφόσον όμως δεν υπερβαίνουν τα 30 ευρώ.
 
Σε εποχές μεγάλης κρίσης και υψηλής ανεργίας όμως, όπου εκατομμύρια πολίτες έχασαν δουλειές και εισοδήματα ενώ φορτώθηκαν με αναδρομικούς φόρους και άδικα χαράτσια που δεν έχουν να τα πληρώσουν, ένας άνεργος που θέλει να κάνει πχ έναρξη δικού του επαγγέλματος για να τα φέρει βόλτα, θα πέφτει σε μπλόκο της εφορίας και για χρέος μόλις 30,01 ευρώ και άνω!
 
Και στο παρελθόν υπήρχε εισήγηση να χορηγείται η ενημερότητα εφόσον κάποιος χρωστά ένα μικρό ποσό έως πχ 300 ευρώ και βρίσκεται σε αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής, αν θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Ωστόσο, παρότι κινείται σε θετική κατεύθυνση, η  απόφαση προβλέπει τελικά σαν όριο μόλις 30 ευρώ.

Συγκεκριμένα με την απόφαση που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης η οποία εστάλη σε όλες τις εφορίες:

-δεν μπλοκάρεται πλέον η έκδοση φορολογικής ενημερότητας στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έως 30 ευρώ.

-συμψηφίζονται με τυχόν υποχρεώσεις προς το δημόσιο ποσά από επιστροφές φόρου έως και 1.500 ευρώ. Με το προηγούμενο καθεστώς ο συμψηφισμός γινόταν για ποσά επιστροφής άνω των 1.500 ευρώ.

-αίρονται οι δυσκολίες για έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων (λειτουργούν σε περιοχές που έκλεισαν εφορίες). Το αποδεικτικό μπορεί να χορηγείται μέσω fax και ταχυδρομικά.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ