20.11.2014 17:38

Τράπεζες: Δεν θέλουμε τα σπίτια του κόσμου

Για δεύτερη φορά μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου στις 11 Νοεμβρίου κορυφαία τραπεζκά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόεκειται να προχωρήσουν στην άρση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας για το 2015 ανεξαρτήτως της κατάληξης που θα έχει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τρόικας για το θέμα αυτό.

Όπως δηλώνουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης κατοικίας το 2015 αφού κάτι τέτοιο δεν θα έλυνε το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, θα προκαλούσε νέα βουτιά στις τιμές στην κτηματαγορά ενώ η συγκέντρωση και διαχείριση χιλιάδων μικρών ακινήτων θα ήταν ασύμφωορηφ λόγω υψηλού κόστους για τις τράπεζες.

«Είτε αρθούν, είτε δεν αρθούν οι πλειστηριασμοί δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική μας στο θέμα της πρώτης κατοικίας. Το κόστος διαχείρισης είναι πολύ μεγάλο για μια τράπεζα όταν βρεθεί να έχει στην κατοχή της τόσα πολλά ακίνητα» ήταν η δήλωση την Τετάρτη του επικεφαλής Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank Θεόδωρου Καλαντώνη.

Η απόφαση αυτή των τραπεζιτών είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά μετά τη σύσκεψη των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό όταν ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας είχε αναφέρει σε δηλώσεις του, μετά από σχετική ερώτηση, ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 70.000 ή των 100.000 ευρώ. Οι τράπεζες, είχε πει τότε χαρακτηριστικά, δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των τραπεζών το 15% των δανειοληπτών είναι σκόπιμα κακοπληρωτές, ενώ το 20% των στεγαστικών είναι χαμηλότερα της αξίας των ακινήτων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ