19.7.2013 17:34

Τουρισμός σε Άσπρο – Μαύρο

Σκηνικό δύο χρωμάτων η Χίος τη φετινή τουριστική σεζόν. Από τη μια πλευρά η έγχρωμη όψη της πρωτεύουσας, με τους Τούρκους επισκέπτες, την κίνηση στο λιμάνι, τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία, τη λογική ότι η «βιτρίνα» πάντα σε κάτι κερδίζει και από την άλλη... η ασπρόμαυρη εικόνα της περιφέρειας. Εκείνης που διαπιστώνει προς το τέλος του Ιούλη ότι η τουριστική σεζόν...πάει, χάθηκε και φέτος.

Μήπως δεν είναι έτσι;

Από τη Βολισσό, μέχρι τα Καρδάμυλα και από το Λιθί μέχρι το Λιλικά και την Κώμη, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καταλυμάτων βιώνουν πρωτόγνωρη ανομβρία επισκεπτών. Απογοητευμένοι σε μεγάλο βαθμό από την υφιστάμενη κατάσταση που δείχνει μη αναστρέψιμη, αδυνατούν να κατανοήσουν για ποιους λόγους η τουριστική ανάπτυξη της Χίου περιορίζεται στον ιστό της πόλης και δεν μπορεί να εξαπλωθεί και πιο πέρα. Μήπως δεν είναι όμορφη όλη η Χίος; Μήπως η παροχή υπηρεσιών στον επισκέπτη δεν είναι εξίσου καλή στην περιφέρεια με εκείνη της πόλης;

Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει.

Με εξαίρεση το ρεύμα των Τούρκων που αντέχει και συντηρεί την κίνηση της πρωτεύουσας, επισκέπτες δεν έχουν έρθει. Η Χίος δεν έχει τουρισμό φέτος, όπως δείχνει να στερείται και της ενίσχυσης των ετεροδημοτών, των ομογενών, των αποδήμων της. Να αλλάξει κάτι στον έναν μήνα που απομένει; Δύσκολο μοιάζει. Η πρόκληση ωστόσο παραμένει πάντα η ίδια. Η ισόρροπη τουριστική ανάδειξη της Χίου και ο εκμηδενισμός των μειονεκτημάτων που παρουσιάζονται, πρέπει και οφείλει να απασχολήσει τους πάντες. Είναι απίστευτο λίγες ημέρες πριν την εορτή της Αγίας Μαρκέλλας, σημείο αναφοράς για την κορύφωση του χιώτικου καλοκαιριού, το νησί να μοιάζει ερημωμένο.   

Ας προβληματιστούμε σοβαρά. Υπεύθυνα.  Ας ανακαλύψουμε έγκαιρα τις πταίει διότι άλλη μια τέτοια σεζόν μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή στην όποια προσπάθεια επιχειρεί το νησί για την τουριστική του ανάκαμψη.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ