8.5.2012 16:54

Τώρα και Χιώτικη μπύρα

Τελικά όλα μπορεί να γίνουν σε αυτό το Νησί !! Απλά χρειάζεται ανθρώπους με μεράκι και όνειρα.
Ένα άλλο τυχαίο ;;; Το μικρό εργαστήριο είναι και αυτό στο Κάμπο της Χίου,( εδώ να παραθέσω  μια ομάδα που έχει γίνει στο Facebook και λέγεται <,Η Ιστορία δεν διαγράφεται ούτε παραγράφεται>> απλά προσθέτω ότι συνεχίζεται η Ιστορία του Κάμπου!!
Ο Εμμανουήλ (Μάνος για τους φίλους <<Ο Παραγωγός>>) Ναζλίδης βέβαια δεν είναι από την Χίο, αλλά αγαπάει το Νησί όπως πολύ άλλωστε που δεν ήμαστε από εδώ.
Λοιπόν ο Μάνος από μικρός εκτός από όλα τα  άλλα που έκανε ηταν λάτρης  της μπύρας, έχει δοκιμάσει πολλές μα πάρα πολλές διαφορετικές μάρκες αλλά δεν τον συγκινούσε καμιά …Σκεφτότανε πάντα κάτι καλύτερο και εφόσον είδε και απόειδε κατέληξε ότι η μόνη λύση είναι να φτιάξει την δικιά του μπύρα.
 
Το πώς κατέληξε στην Χίο είναι μεγάλη ιστορία !!!!
Το ότι για να πετύχει αυτό που ήθελε  είναι ακόμα μια ποιο μεγάλη ιστορία που περιέχει πολύ δουλειά –ξενύχτια- τρέξιμο-μελέτες-πολλές δοκιμές και πάρα πολλά άλλα, που εάν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσεις.
Και για να μπούμε στο Ζουμί της υπόθεσης  έγινε η Ζυθοποιία Χίου.
Την πρώτη δοκιμή την έκανα πριν γίνει η πρώτη εμφιάλωση. Από τα βαρέλια!! Επαθα ένα σοκ, από την μία,  μια γεύση που σε φέρνει σε κάτι το μοναδικό σου έρχονται σκέψεις (Οι δικές μου ήταν σκέψεις  άλλης μιας φοράς που  ενθουσιάστηκα πίνοντας μπύρα,  σε ένα χωριουδάκι στην Ολλανδία το BRIELLE κάποια Χριστούγεννα!!) Και από την άλλη ότι ήμουν σας τον Οβελίξ που είχε πέσει στην χύτρα με την μαρμίτα!!!
Εγώ στάθηκα σε τρία-τέσσερα σημεία,  και ρώτησα τα παιδιά να μου πούνε για να καταλάβετε και εσείς μερικά πράγματα και να κρίνεται όταν την πιάσετε στα χέρια σας και την δοκιμάσετε.
Η φρέσκια Μπύρα Χίου, παρασκευάζεται στον Κάμπο της Χίου από εκλεκτές ποικιλίες Βύνης και ολόκληρο Λυκίσκο. Ζυμώνεται και ωριμάζει σε περιορισμένης ποσότητας παρτίδες, χωρίς συντηρητικά και άλλα πρόσθετα. Εμφιαλώνεται πάντα αφιλτράριστη και απαστερίωτη για να διατηρεί όλη τη γεύση και τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής μπύρας.
Αστέριος: Πόσος χρόνος χρειάζεται για την παρασκευή μιας μπύρας;
Μετά το βράσιμο το γλεύκος μαζί με την μαγιά τοποθετείται σε ειδική κλειστή δεξαμενή και ξεκινάει η Ζύμωση.
Η μαγιά ξεκινάει το δικό της πάρτι στη δεξαμενή.
Η Φρέσκια Μπύρα Χίου ζυμώνεται αργά χωρίς την προσθήκη καταλυτών ή άλλων πρόσθετων. Στην δεξαμενή αυτή θα μείνει τέσσερις εβδομάδες, και μετά θα είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.
Αστέριος: Τι σημαίνει απαστερίωτη;
Η Παστερίωση είναι μια θερμική επεξεργασία η οποία εφαρμόζεται κατά την τελική φάση της παραγωγής της μπύρας, η οποία εξαφανίζει τα αρώματα των υλικών και ισοπεδώνει τη γεύση του τελικού προϊόντος, για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Αστέριος: Τι σημαίνει αφιλτράριστη;
Η Φρέσκια Μπύρα Χιου είναι μια μπύρα η οποία δεν έχει υποστεί φίλτρανση και παστερίωση κατά την παραγωγική διαδικασία.  Έχει μικρότερο χρόνο ζωής και διατηρείται μόνο στο ψυγείο, έτσι διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση και τα υπόλοιπα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της.
Καθαρό γλεύκος μέσα από το σωλήνα επιθεώρησης.
Η φίλτρανση ή αλλιώς διαύγαση της μπύρας είναι η διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται η μαγιά από την ώριμη πλέον μπύρα, με μηχανικά μέσα. Έτσι προκύπτει ένα προϊόν το οποίο είναι μεν διαυγές αλλά έχει χάσει αρκετά από τα ευεργετικά στοιχεία της βύνης, της μαγιάς και του λυκίσκου.
Αστέριος: Σκέφτεστε κάποια στιγμή να παράγετε και μπύρα με γεύση Μαστίχας;
Στα άμεσα σχέδια μας είναι η εμφιάλωση μιας μπύρας με γνήσιο άρωμα Χίου, άρωμα μαστίχας. Ελπίζουμε ότι θα προωθήσουμε την Φρέσκια Μπύρα Χίου με άρωμα Μαστίχας και εκτός Χίου. Ένα άλλο πιο μακρινό σχέδιο είναι η καλλιέργεια κριθαριού και παραγωγής Βύνης στη Χίο. Ήδη πειραματικά καλλιεργούμε Λυκίσκο στον Κάμπο.
Αστέριος: Που την βρίσκει κανείς;
Την Φρέσκια Μπύρα Χίου τύπου Ale θα μπορεί κανείς να την γευτεί σύντομα στα περισσότερα Café Bar της Χίου. Ζητήστε την από το αγαπημένο σας στέκι.
ΠΗΓΗ: katarraktisvillage.com

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ