1.8.2018 11:41

Το ΣΕΙΥΧ ρίχνει μαύρο στη «Λευκή Νύχτα»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου, που βάλει κατά του Εμπορικού Συλλόγου. 

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Χίου να πραγματοποιήσει "Λευκή νύχτα" στις 10 Αυγούστου 2018, δηλαδή να παραμείνουν τα μαγαζιά ανοιχτά μέχρι τις 11:00μμ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με τους αντεργατικούς νόμους που έχει ψηφίσει, αλλά και μ'  εκείνους των προηγούμενων κυβερνήσεων που εφαρμόζει, έχει λύσει τα χέρια των μονοπωλίων και των μεγάλων αλυσίδων. Όλοι αυτοί οι νόμοι έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη δουλειά την Κυριακή, τις "λευκές νύχτες, τα ευέλικτα ωράρια κλπ. Αυτούς τους νόμου εκμεταλλεύονται ο Εμπορικός Σύλλογος, που κατά τα άλλα καταγγέλλει την κυβέρνηση, αλλά στην ουσία γίνεται ουρά των επιλογών του Επιμελητηρίου Χίου και των πολυεθνικών.

Οι εμποροϋπάλληλοι εργάζονται ολοένα και με χειρότερους όρους χωρίς συμβάσεις και ωράρια, με μισθούς 400 και 500 ευρώ, με δουλειά χωρίς ανάσα και κάτω από την τρομοκρατία και το βάρος της εργοδοσίας. Με τη "Λευκή νύχτα" καλούνται να εργαστούν μέχρι αργά το βράδυ, μορφές που συντελούν στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης του ωραρίου στον κλάδο, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εμποροϋπαλλήλων.

Είχαμε προειδοποιήσει από πέρσι, όταν ο εμπορικός Σύλλογος με τη σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας, αύξησε το ωράριο μέχρι τις 9:30μμ ότι πρόκειται για "δούρειοι ιππο" για την περαιτέρω ελαστικοποίηση του ωραρίου,  κάτι το οποίο καθιερώθηκε και φέτος στις μεγάλες αλυσίδες. Αντίστοιχα πέρσι είχαμε και την παράταση του μεσημεριανού ωραρίου λόγω της αφηξης κρουαζιερόπλοιου. Από αυτές τις ενέργειες βέβαια οι μικροί καταστηματάρχες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εμποροϋπάλληλοι δεν κέρδισαν τίποτα θετικό. Αντίθετα κέρδισαν πρώτη θέση στην ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους.

Στον κλάδο μας ένα μεγάλο ποσοστό εμποροϋπαλλήλων είναι γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σε πιο οξυμένο βαθμό τις συνέπειες των μέτρων αυτών, όντας επιφορτισμένες πέραν της εργασίας τους και με το νοικοκυριό, την ανατροφή των παιδιών κλπ.

Από την άλλη πλευρά οι μεγαλέμποροι αυξάνουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους, μειώνουν το μισθολογικό κόστος, οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις γιγαντώνονται, ενώ οι μικροί φτωχοί έμποροι φυτοζωούν, πολλοί από αυτούς δεν αντέχουν και βάζουν λουκέτο.

Είναι αυταπάτη να πιστεύουν οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι ότι ανοίγοντας τις Κυριακές, αξιοποιώντας τις "Λευκές Νύχτες", αλλάζοντας το ωράριο θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και την πολυεθνική.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η διεύρυνση του ωραρίου δεν οδηγεί σε τόνωση της αγοράς, δεν αυξάνει το εισόδημα των εμποροϋπαλλήλων και μικρών εμπόρων, δεν εξυπηρετεί τους καταναλωτές που είμαστε εμείς, οι άνεργοι, οι χαμηλά αμειβόμενοι και συχνά απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και η διεύρυνση του ωραρίου συνδέεται με το χτύπημα των δικαιωμάτων μας, της ΣΣΕ, του σταθερού χρόνου εργασίας.

Είναι προπομπός και οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους τους κλάδους.

Η "ανάπτυξη", που επικαλείται η κυβέρνηση, είναι τα κέρδη για τους μεγάλους ομίλους, αλλά αμέτρητες θυσίες για τους εργαζόμενους και κλείσιμο μικρών εμπόρων.

Κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε τέτοιες μεθοδεύσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους να βγουν στο προσκήνιο. Να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους:

  • Όχι στις "Λευκές νύχτες"
  • Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
  •  Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Μετατροπή τους σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ