8.3.2022 7:30

Τιμές ρεύματος: Έσπασαν τα φρένα, έφτασαν ως τα 600 €/MWh

Δεκαπλάσια σε σχέση με δυο χρόνια πριν η τιμή του ηλεκτρικού και επτά φορές επάνω από την αντίστοιχη τιμή πριν από έναν χρόνο

Σοκ και δέος. Η χονδρική τιμή του ρεύματος την Τρίτη, σπάζει όλα τα ρεκόρ ως τώρα. Διαμορφώνεται στα 426,9 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 52,50% σε σχέση με τη σημερινή τιμή. Η μέγιστη, εντός της ημέρας, προκαλεί ζάλη, καθώς ξεπερνά τα 600 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Από τον Σεπτέμβριο πέρσι, οπότε άρχισε να γίνεται όλο και πιο έντονη η ενεργειακή κρίση, η υψηλότερη χονδρική τιμή καταγράφηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2021, στα 415,94 ευρώ τη μεγαβατώρα. Τώρα, καταρρίπτεται κι αυτό το «οχυρό» και είναι άγνωστο πλέον πώς θα εξελιχθούν οι τιμές του ρεύματος, όσο βαθαίνει η ουκρανική κρίση.

Η τιμή της Τρίτης είναι περίπου επτά φορές επάνω από την αντίστοιχη τιμή στις 8 Μαρτίου 2021, οπότε ήταν στα 63,05 ευρώ/MWh και δέκα φορές επάνω από την τιμή στις 8 Μαρτίου 2020, που ήταν 44,45 ευρώ/MWh.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη η εικόνα είναι ακόμη πιο τρομακτική. Όλες οι χώρες, πλην Γερμανίας, Ολλανδίας, Βουλγαρίας, έχουν τιμές που ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Οι τρεις προαναφερόμενες και εμείς είμαστε πάνω από τα 400 ευρώ. Εξαίρεση παραμένει η Πολωνία, που φαίνεται ότι δεν την αγγίζει ούτε η ουκρανική κρίση. Γι’ αύριο η χονδρεμπορική τιμή της είναι στα 171,9 ευρώ/MWh.

Πρωταθλήτρια στην Ευρώπη αναδεικνύεται η Ιταλία με 587,67 ευρώ τη μεγαβατώρα και ακολουθεί η Ελβετία με 574,54 ευρώ/MWh.

Στο εγχώριο μείγμα σχεδόν το μισό (48,80%), προέρχεται από το φυσικό αέριο. Ενίσχυση, όμως, παρουσιάζει ο λιγνίτης, κοντά στο 19%, με τις ΑΠΕ να παραμένουν χαμηλά, κοντά στο 22%.

Πηγή: euro2day

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ