23.1.2014 19:03

Τι προβλέπει η «βελτιωμένη» ρύθμιση χρεών του ΟΑΕΕ

Νέες ελπίδες για εισροή ζεστού χρήματος στα ταμεία τρέφει η διοίκηση του ΟΑΕΕ με την εφαρμογή της «βελτιωμένης» ρύθμισης οφειλών που ισχύει από σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους οφειλέτες του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΑΕΕ ( βάσει του νόμου (Ν.4225/2014) στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες χωρίς να απαιτείται απόδειξη
αδυναμίας εξόφλησης, μόνο με μια δήλωση για οφειλές ως 10.000 ευρώ.

Οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, στο τέλος του 2013 ανέρχονταν σε 7,8 δις καθώς η προηγούμενη ρύθμιση των 48 δόσεων που είχε επιβληθεί από την τρόικα είχε καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία ( είχαν υποβάλει αιτήσεις 74.800 οφειλέτες από 650.000)

Με τη νέα ρύθμιση:

1. Καταργείται η υποχρέωση υποβολής φορολογικής ενημερότητας ή πιστοποιητικού οφειλής ως προϋπόθεση υπαγωγής στη ρύθμιση «Νέα Αρχή».

2. Πλέον, δεν υπάγονται σε ρύθμιση οι οφειλέτες εκείνοι «που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, ενώ ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε ότι εξαιρούνται από τη ρύθμιση εκείνοι που τους «έχει ασκηθεί ποινική δίωξη».

3. Για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ απαιτούνταν μέχρι χθες, η απόδειξη της αδυναμίας εξόφλησης της οφειλής και της δυνατότητας ανταπόκρισης στο ύψος της μηνιαίας δόσης με την υποβολή αποδεικτικών στοιχείων. Για την απλούστευση των διαδικασιών ένταξης στις ρυθμίσεις, το ποσό των 5.000 αυξάνεται σε 10.000 ευρώ.

Συνεπώς, οι διαδικασίες που ακολουθούνταν για την ένταξη σε ρύθμιση οφειλών έως 5.000 ευρώ, θα ακολουθούνται, στο εξής, για οφειλές έως 10.000 ευρώ.

Από την τροποποίηση αυτή εξαιρούνται ασφαλισμένοι που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα για τους οποίους το όριο των οφειλών παραμένουν τα 5.000 ευρώ.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ