17.4.2014 8:06

Τι αλλάζει στις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων

Περιορισμό ή άρση της κατάσχεσης με βάση τα νέα όρια που προβλέπει η νομοθεσία για το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις και το ελάχιστο ύψος οφειλής πάνω από την οποία ενεργοποιείται το μέτρο της κατάσχεσης, θα μπορούν να ζητήσουν από τις Δ.Ο.Υ οι οφειλέτες. Σημειώνεται ότι το ακατάσχετο όριο για μισθούς και συντάξεις, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, αυξήθηκε στα 1.500 ευρώ από τα 1.000, ενώ το ελάχιστο ύψος ληξιπρόθεσμης οφειλής πέραν της οποίας ενεργοποιείται το μέτρο της κατάσχεσης αυξήθηκε στα 500 από τα 300 ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι, η αύξηση των οφειλετών δεν θα αφορά επιστροφή κατασχεθέντων ποσών αλλά προσαρμογή των κατασχέσεων στα νέα όρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014 (προηγούμενη ημέρα ισχύος των νέων διατάξεων) για ληξιπρόθεσμες οφειλές μικρότερες του ποσού των 500 ευρώ, αίρονται μόνο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη.

Κατά τον ίδιο τρόπο αίρονται ή περιορίζονται κατά περίπτωση κατασχέσεις μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014, και εμπίπτουν στο ακατάσχετο ποσό των 1.500 ευρώ.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ