11.2.2015 15:27

Τα ντόπια σούπερ μάρκετ ανάμεσα στον πόλεμο γιγάντων

ΕΞΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ ΛΕΒΙΔΗΣ ΚΑΙ ΒΙΔΑΛΗΣ, ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Ο δρόμος για να έρθουν στη Χίο κι άλλες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ  έχει ανοίξει διάπλατα. Νέοι επιχειρηματικοί όμιλοι που επιχειρούν πανελλαδικά να πάρουν «κομμάτι» από τη ζωντανή ακόμη πίτα των ελληνικών νησιών εγκαθίστανται  στην τοπική αγορά και άλλοι έχουν καταθέσει προτάσεις εξαγοράς εταιρειών.

Οι σημαντικότεροι από τους λόγους που ωθούν το τελευταίο διάστημα τους μεγάλους επιχειρηματίες  να αντιμετωπίζουν ως  καλή λύση  την επέκταση τους  στην επαρχία και κυρίως στα παράλια νησιά, είναι ο αυξημένος τουρισμός που λειτουργεί ως εν δυνάμει πελατεία, τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας και η ρευστότητα που έχουν ακόμη τα νοικοκυριά.

«Πριν από δέκα χρόνια είχαμε πρόταση για την αγορά του franchise, αλλά δεν συμφωνήσαμε. Τώρα δεν έχουμε δεχθεί καμία πρόταση, αλλά ακόμη και αν μας υποβάλλουν είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία. Δεν κατακρίνω τους συνάδελφους που προχώρησαν σε πωλήσεις, δεν μπορούμε να παλεύουμε όπως ο Δαυίδ με το Γολιάθ. Το θέμα είναι πολύ σύνθετο, έχει ξεφύγει από το τοπικό και το πανελλήνιο επίπεδο, έχει γίνει παγκόσμιο», στοιχειοθετεί την κατάσταση, ο εκ των ιδιοκτητών της αλυσίδας σ/μ Χαρά Νίκος Γιαννούμης.

Στον Μασούτη ο Λεβίδης

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η είσοδος της αλυσίδας Δ. Μασούτης στην αγορά της Χίου, με την αγορά των δύο καταστημάτων Λεβίδη.

Στην ΙΝΚΑ ΧΑΝΙΩΝ ο «Βιδάλης»

Σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και περιφερειακοί επενδυτές. Η  Κρητική εταιρεία ΙΝΚΑ Χανίων έχει αγοράσει από τις 19 Δεκεμβρίου την αλυσίδα των 15 σούπερ μάρκετ «Βιδάλη».

Σε σχετική ανακοίνωση του συνεταιρισμού αναφέρονται τα παρακάτω:

«Πρόκειται για σημαντική νέα επένδυση του Συνεταιρισμού ΙΝΚΑ που σηματοδοτεί την επέκταση μας για πρώτη φορά εκτός Κρήτης και προσδοκούμε ότι θα επιφέρει αύξηση του κύκλου εργασιών τουλάχιστον 30%».

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος  των INKA και Βιδάλης ΑΕ, Απόστολος Αλεξάκης «βασικός στόχος της εξαγοράς είναι η δυναμική ανάπτυξη των ΙΝΚΑ σε μία νέα αγορά, καθώς και η επίτευξη συνεργιών και οικονομιών κλίμακας». Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Βιδάλης ΑΕ Δημήτρης Βιδάλης  δήλωσε ότι «σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας έπαιξε το ότι ο νέος αγοραστής είναι μία σύγχρονη, επιτυχημένη και κυρίως Ελληνική εταιρία. Είμαι πεπεισμένος ότι η Βιδάλης  ΑΕ και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν σε καλά χέρια».

Ψάχνεται ο ΑΒ Βασιλόπουλος

Τέσσερις προτάσεις  εξαγοράς, μια εκ των οποίων από την εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος έχουν υποβληθεί και σε μεγάλη Χιώτικη αλυσίδα καταστημάτων.

Όμως, όπως δηλώνει στον «π» ο ιδιοκτήτης της, οι προτάσεις έχουν παραμείνει στο επίπεδο των προσεγγίσεων.

«Μου υπέβαλλαν προτάσεις πριν από αρκετό καιρό χωρίς να αναφέρουν ποσόν αγοράς και από τότε δεν έχουν επανέλθει. Τους ζήτησα να μου υποβάλλουν τις οικονομικές προσφορές τους, να δω αν με συμφέρουν για  να κάνω τη δική μου αποτίμηση και αντιπροσφορά, αλλά τους έθεσα δύο όρους. Πρώτον να αναγνωρίσουν και να τηρήσουν τους μισθούς των υπαλλήλων μου και δεύτερον να σεβαστούν τα χρόνια προϋπηρεσίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να απολύσουν κάποιον όταν κρίνουν ότι είναι απαραίτητο».

Και Σκλαβενίτης

Η καθαρά ελληνική εταιρεία ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ έχει υποβάλλει πρόταση εξαγοράς σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία Ελληνικών συμφερόντων, η οποία έχει καταστήματα και  στη Χίο.

Το μοντέλο της οικονομίας που εφαρμόζεται ως σήμερα λειτουργεί στην κατεύθυνση της δημιουργίας τεράστιων επιχειρηματικών ομίλων. Αν το μπακάλικο της γειτονιάς έγινε παρελθόν τις προηγούμενες δεκαετίες, σήμερα απειλούνται τα σούπερ μάρκετ τοπικών συμφερόντων από τους Γολιάθ του κλάδου. Ποιος θα αντέξει και ποιος θα αντισταθεί, προς όφελος ή σε βάρος της τοπικής οικονομίας και των πολιτών, είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν στο προσεχές διάστημα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ