6.8.2013 15:17

Τα είπαν με την Τρόικα

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΟΑΕΝ

Μαραθώνιο συναντήσεων στην Αθήνα είχαν την προηγούμενη Πέμπτη τα μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου του   Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) και συγκεκριμένα: Συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της τρόικας, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτη, και τον Γενικό Γραμματέα  του Υπουργείου, Α. Μπούσιο και με τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού, Α. Λιάσκο.

Στη συνάντηση τον κ. Bob Traa εκπρόσωπο του Δ.Ν.Τ. που διήρκεσε δυόμιση ώρες ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παρουσίασαν τις ιδιαιτερότητες και τα μόνιμα εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα του νησιωτικού χώρου, που ως όρος «νησιωτικότητα» έχει αναγνωριστεί τόσο από το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και σαν αντιστάθμισμα επιβάλλουν την υιοθέτηση ειδικών αναπτυξιακών πολιτικών και παρεκκλίσεων από τις γενικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην ηπειρωτική χώρα. Τόνισαν  ότι οι νησιώτες βιώνουν πιο έντονα τις συνέπειες της κρίσης γιατί τα προβλήματα μεγεθύνονται και πολλαπλασιάζονται εξαιτίας των νησιωτικών μειονεξιών.
Στη συνέχεια παρουσίασαν τις ιδιαίτερα επιζήμιες για τα νησιά πολιτικές που απορρέουν από το Μνημόνιο σε διάφορους τομείς, όπως οι μεταφορές (ακτοπλοϊκές και αεροπορικές), η φορολογία, η αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας και της δημόσιας διοίκησης, κ.λ.π. και πρότειναν:
 Την εξαίρεση ή την εφαρμογή παρεκκλίσεων από τις εκάστοτε αποφασιζόμενες πολιτικές, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι δυσανάλογα μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις για τα νησιά σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.
 Να μην καταργηθεί το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και να επεκταθεί το μέτρο σε όλες τις νησιωτικές περιοχές της χώρας.
 Να διατηρηθούν οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων.
 Να μην μειωθούν οι πόροι που διαθέτει το κράτος για τις ακτοπλοϊκές γραμμές δημόσιου συμφέροντος, καθώς επίσης να λάβει μέτρα για την αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα νησιά.
 Να αναδιαρθρωθούν οι υπηρεσίες του δημοσίου και των Ο.Τ.Α. με γνώμονα την εξυπηρέτηση του νησιώτη και την αποφυγή μετακίνησής του σε νομό διαφορετικό από τον τόπο κατοικίας του.

Συνάντηση με τον Υπουργό και το Γενικό γραμματέα Ναυτιλίας και Αιγαίου
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτη, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Α. Μπούσιου. Τα μέλη του Δ.Σ. κατέθεσαν υπόμνημα για τη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα νησιά, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι για τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν., η ύπαρξη ακτοπλοϊκών συνδέσεων ποιοτικά αποδεκτών και οικονομικά προσιτών καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ζωής και ευημερίας, για να κρατηθούν ζωντανά  τα 200 και πλέον κατοικημένα νησιά της χώρας μας..
Επίσης, Ο πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Υπουργό να οριστεί άμεσα ο νέος Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, θέση που παραμένει κενή εδώ και ένα μήνα περίπου, καθώς επίσης εκπρόσωπος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. να συμμετέχει ως τακτικό μέλος στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Τουρισμού Α. Λιάσκο
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν έντονα την τουριστική δραστηριότητα στα νησιά, όπως: α) η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των all inclusive resorts, που παίρνει διαστάσεις και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα των υπηρεσιών, στις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και αθέμιτο ανταγωνισμό. Προτάθηκε  να οριστούν κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας της τουριστικής αυτής παροχής, β) η εποχικότητα της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των μικρομεσαίων) και η λήψη μέτρων που θα αυξήσουν την περίοδο λειτουργίας τους, γ) η ενίσχυση των τοπικών ιδιωτικών και δημόσιων φορέων στην περίπτωση που δρουν συλλογικά για το σχεδιασμό και την προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής τους, δ)   η ανάθεση στα Επιμελητήρια σημαντικότερου ρόλου και θεσμικής παρουσίας σε αποφάσεις που αφορούν εν γένει την τουριστική ανάπτυξη, ε) η βελτιστοποίηση των αεροπορικών & ακτοπλοϊκών μεταφορών ώστε να αρθεί το ιδιότυπο καθεστώς απομόνωσης που βιώνουν τα νησιά, με εκλογίκευση των τιμών των εισιτηρίων, την πυκνότητα των δρομολογίων και την ποιότητα των παρεχομένων  υπηρεσιών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στ) η υιοθέτηση πολιτικών που θα συμβάλουν στην αξιοποίηση του σημαντικά αυξανόμενου ρεύματος επισκεπτών από την γείτονα Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου και μέσω αυτών στην υπόλοιπη χώρα (εφαρμογή σε μόνιμη βάση πιλοτικού προγράμματος για έκδοση VISA στα νησιωτικά Τελωνεία, κ.λ.π.).
Ο Γενικός Γραμματέας άκουσε με απόλυτη κατανόηση τα ζητήματα που ετέθησαν και ενημέρωσε τα μέλη για το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου  Τουρισμού, το οποίο ρυθμίζει μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την προώθηση τουριστικών επενδύσεων και την ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας και επιδιώκει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ