7.2.2013 12:42

Στροφή στην ποιότητα με «πόρτα» στις απαιτήσεις των tour operators

• ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ERYTHA

Τα δωμάτια έχουν κόσμο, οι ετήσιες χρήσεις κλείνουν όμως με αρνητικό πρόσημο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού.  Οι ξενοδοχειακές μονάδες έρχονται αντιμέτωπες με τις εξουθενωτικές απαιτήσεις των tour operators, οι οποίοι, στην προσπάθεια τους να προσφέρουν ελκυστικότερα οικονομικά πακέτα, επιδιώκουν να κλείσουν συμφωνίες που δεν μπορούν να σηκώσουν σχετικά μικρού μεγέθους συγκροτήματα, όπως τα περισσότερα στη Χίο.

Η εξέγερση είχε προαναγγελθεί προ δυο ετών από τον κ. Αν. Φεγγουδάκη, γίνεται τελικά από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου και ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Erytha, Στ. Βίο. Με προσωπική του απόφαση το Erytha κλείνει την πόρτα για φέτος στις συνεργασίες με tour operators, δε δέχτηκε την υπογραφή συμβολαίων κράτησης δωματίων και επιχειρεί στροφή στην ως τώρα στρατηγική του, ρίχνοντας βάρος στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του για να αναπληρώσει το κενό με μεμονωμένες κρατήσεις. «Μέχρι σήμερα δεν είχαμε το κουράγιο να αντιπαρατεθούμε στην απαράδεκτη εκμετάλλευση των ξενοδοχείων, που πολλές φορές έφτανε σε όρια εκβιασμού. Πλέον αδυνατούμε να την ανεχτούμε», σημειώνει ο Στ. Βίος.

22 ευρώ

Οι απαιτήσεις των tour operators είχαν συμπιέσει σε αντιοικονομικά επίπεδα τις τιμές. Ένα δίκλινο δωμάτιο, με πρωινό, διατίθεται στα 22 ευρώ. «Με ποια λογική αυτό το όφελος μπορεί να εγγυηθεί τη μισθοδοσία του προσωπικού;», αναρωτιέται ο κ. Βίος.

Η τάση αποδέσμευσης από τον εναγκαλισμό με τους tour operators υπάρχει, κατά τον κ. Βίο, και σε άλλα ελληνικά νησιά, πολύ πιο εξοικειωμένα με τον τουρισμό από ότι η Χίος. «Αναμφίβολα είναι ένα ρίσκο, ποντάρουμε όμως στη δυνατότητα να παρέχουμε πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες και καλύτερες τιμές στους Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι υποχρεώνονταν να πληρώνουν πενταπλάσιες τιμές Ιούλιο και Αύγουστο». Ήδη στις προθέσεις του Erytha είναι να καθιερώσει καθαρά ελληνικό πρωινό, σε συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς και να αναπτύξει δραστηριότητες που θα τονώνουν τα τοπικά στοιχεία.

Η απόφαση να μη γίνουν αποδεκτά συμβόλαια με tour operators έχει και δυο παράλληλες δυσμενείς συνέπειες. Το Erytha θα ξεκινήσει την ξενοδοχειακή λειτουργία του Ιούνιο, αντί για Μάιο, ενώ, όπως είναι λογικό, η αποχώρηση του από το φάκελο διαπραγμάτευσης των τοπικών τουριστικών πρακτόρων αποδυναμώνει κι άλλο τα περιθώρια ανάπτυξης συνεργασιών με τους παραδοσιακούς tour operator που επιμένουν να προωθούν Χίο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ