5.6.2015 10:24

Στις 30 Ιουνίου η εξόφληση του ΔΝΤ

Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύμπτυξη των τεσσάρων δόσεων σε μία ύψους συνολικά 1,6 δισ. ευρώ και την αποπληρωμή της στο τέλος Ιουνίου αιφνιδίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έφερε σε δύσκολη θέση τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς μερικά λεπτά πριν εξέφραζε τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΔΝΤ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν αναμένει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση στο Ταμείο την Παρασκευή ή θα ζητήσει σύμπτυξη των δόσεων, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία ?«μην ανησυχείτε» τόνισε συγκεκριμένα. Επίσης έδειξε να είναι βέβαιη πως η χώρα μας θα καταβάλει τη δόση (της Παρασκευής) και θα τιμήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της. Η συζήτηση για μετάθεση της πληρωμής δεν έχει κανένα νόημα, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια και πρόσθεσε:

«Μπορώ να ακούω μόνο όσα λένε τα μέλη μας. Η Ελλάδα είναι μέλος του θεσμού και με βάση τις ενδείξεις του ίδιου του πρωθυπουργού -ακόμη και χθες βράδυ- οι πληρωμές γίνονται, η πληρωμή θα γίνει, ήταν τα λόγια του, και να μην ανησυχώ. Εχω εμπιστοσύνη ότι αυτή θα συνεχίσει να γίνεται».

Σε άλλη ερώτηση αν έχει υποβληθεί αίτημα των ελληνικών αρχών να πληρωθούν στο τέλος του μήνα όλες οι δόσεις του Ιουνίου, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε πως δεν είναι θέμα που συζητείται δημόσια και σίγουρα είπε ότι δεν γνώριζε. Τόνισε:

«Οταν ένα κράτος-μέλος ζητά μια συγκεκριμένη δέσμη όρων ?δεν είναι κάτι σε γνώση μου? δεν είναι κάτι που συζητούμε δημόσια. Για την πληρωμή της Παρασκευής ο πρωθυπουργός είπε να μην ανησυχώ. Μπορεί να εξαχθεί εύκολα πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα στο προσκήνιο» (καταβολής δόσεων στο τέλος του μήνα).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ «οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, η προθεσμία της οποίας είναι πλέον η 30ή Ιουνίου».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι με βάση μια απόφαση η οποία είχε υιοθετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ μπορούν να ζητούν να ομαδοποιούνται οι αποπληρωμές ανείσπρακτων οφειλών τους προς το Ταμείο σε μία, για να αντιμετωπίζουν τυχόν διοικητικές δυσχέρειες που ανακύπτουν από την ανάγκη να γίνονται πολλαπλές αποπληρωμές μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πηγή εκτός Ταμείου, το ΔΝΤ παρουσιάζεται ανυποχώρητο στις θέσεις του. Η πηγή δήλωσε ότι «συνεχίζουν στην ίδια σκληρή γραμμή και δεν υποχωρούν». Με τα σημερινά δεδομένα, τόνισε η πηγή, «το Ταμείο δεν θα συμμετέχει στη συμφωνία, θα είναι μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους. Ομως, έχει ισχυρή γνώμη για τα πιο σοβαρά θέματα που είναι το συνταξιοδοτικό και το εργατικό. Η μόνη περίπτωση για να αλλάξει κάτι είναι η Ελλάδα να προτείνει και να εφαρμόσει ισοδύναμα μέτρα με το ίδιο αποτέλεσμα».

Η γενική διευθύντρια χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι προσφέρει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» στη διαπραγμάτευση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ