5.6.2013 17:08

Στενή συνεργασία υπουργείων Εργασίας και Δημόσιας Τάξης για την αδήλωτη εργασία

Την άμεση εφαρμογή του «σχεδίου Άρτεμις», το οποίο προβλέπει τη δραστηριοποίηση της Οικονομικής Αστυνομίας σε συντονισμό με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Εργασίας, για την καταστολή της αδήλωτης εργασίας, ανακοίνωσαν την Τετάρτη, μετά τη συνάντησή τους, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας.

«Πρόκληση για την ελληνική κοινωνία σε περίοδο οικονομικής κρίσης», χαρακτήρισε την εισφοροδιαφυγή ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι η Οικονομική Αστυνομία θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της για την καταπολέμηση του φαινομένου.

«Για απαράδεκτη, σχεδόν εγκληματική, συμπεριφορά» έκανε λόγο ο κ. Βρούτσης και χαρακτήρισε τη συνεργασία των δύο υπουργείων ως «κρίσιμο συστατικό του σχεδίου Άρτεμις», το οποίο, όπως είπε, βαίνει προς οριστικοποίηση.

Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε επίσης τη ριζική αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών και τη καθιέρωση του φορολογικού πιστοποιητικού.

Για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας είναι επιφορτισμένοι περίπου 300 ελεγκτές του ΣΕΠΕ και 23 ελεγκτές της ειδικής υπηρεσίας ελέγχου ασφάλισης του ΙΚΑ, οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν 700.000 ενεργές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, το 40% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν το 2012 βρέθηκαν ανασφάλιστοι, ενώ παράλληλα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι οι απώλειες μόνο του ΙΚΑ από την αδήλωτη εργασία φτάνουν για το 2012 τα 6 δισ. ευρώ.

Ο άμεσος σχεδιασμός για τη συνεργασία των φορέων των δύο υπουργείων, εξειδικεύεται ως ακολούθως:

1) Συνεργασία - συγκρότηση κοινών κλιμακίων ελέγχου, κατόπιν ειδικού σχεδιασμού, σε περιπτώσεις ειδικής βαρύτητας και εξαιρετικού ενδιαφέροντος εργατικής, ασφαλιστικής και φορολογικής παραβατικότητας.

2) Ανταλλαγή πληροφοριών και αλληλοενημέρωση για τα επιμέρους επιχειρησιακά σχέδια (προγράμματα) ελέγχων, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη γεωγραφική, κλαδική και επαγγελματική κάλυψη της ελεγκτέας οικονομικής δραστηριότητας.

3) Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μεθόδων και εργαλείων ελέγχου με στόχο την περαιτέρω αύξηση της αποδοτικότητας των ελέγχων της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

4) Προώθηση της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων των ελεγκτικών Σωμάτων, για την άμεση ανταλλαγή δεδομένων των πραγματοποιούμενων ελέγχων εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την αξιοποίησή τους.

5) Δημιουργία Μητρώου Παραβατικότητας, με στόχο τη στρατηγική και αποτελεσματική εστίαση των ελέγχων, αλλά και την αξιοποίηση των δεδομένων από δημόσιους φορείς στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.

6) Συνεργασία για την κατάρτιση ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων ελέγχων κατά τη θερινή περίοδο.

7) Συνεργασία για τη δημιουργία πλαισίου άμεσης και επιτόπιας επιβολής κυρώσεων στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ