14.9.2021 13:26

Στενάζουν χιώτικες επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τις υπέρογκες αυξήσεις ρεύματος

Ραβασάκια με μηνιαία αύξηση 624,18 ευρώ σε Χιώτες καταναλωτές

Αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, βρίσκονται εκατοντάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά της Χίου εξαιτίας της ενεργοποίησης της ρήτρας αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας, η οποία ουσιαστικά αντικατέστησε τη ρήτρα Ρύπων Co2.

Ουσιαστικά είναι ο μηχανισμός που αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο αποτυπώνεται στο εκάστοτε τιμολόγιο.

Αυτές οι αυξήσεις μπορεί να είναι μεγάλες, καθώς η τιμή χονδρικής κινείται γενικώς ανοδικά, λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και του κόστους των δικαιωμάτων Co2, ενώ σε περιόδους αστάθειας της αγοράς, όπως αυτή που παρατηρήθηκε με τους φετινούς καύσωνες και τις πυρκαγιές, η τιμή μπορεί να εκτινάσσεται με θεαματικό τρόπο. 

Τα παραδείγματα στη Χίο

Οι πρώτες ουσιαστικά αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί στα μηνιαία τιμολόγια επιχειρήσεων και νοικοκυριών του νησιού, αυξάνοντας σημαντικά τα μηνιαία βάρη τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρηματίες.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό της επιχείρησης «Hook Cafe Bar» στη Βολισσό, όπου μόνο η αναπροσαρμογή εκκαθάρισης αγοράς, φθάνει τα 624 ευρώ, εκτινάσσοντας τον λογαριασμό ρεύματος της επιχείρησης σε 1.486 ευρώ.

«Σε σύνολο τριμήνου της επιχείρησης, ο λογαριασμός έχει αύξηση 1.300 ευρώ. Δηλαδή αν πέρυσι πλήρωνα 2.100 ευρώ, φέτος πληρώνω 3.400 ευρώ», εξηγεί στον «π» ο Σωτήρης Θεοδώρου.

Εξίσου αυξημένοι όμως είναι και οι οικιακοί λογαριασμοί ρεύματος με τις καταγγελίες που φθάνουν στον «π» να αφορούν σε μηνιαία αύξηση της τάξεως των 35 έως 60 ευρώ ανά περίπτωση.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την προστασία των καταναλωτών προβλέπει την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με το ποσό των 30 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης κάθε μήνα. Η στήριξη αφορά σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, θα επεκταθεί η εκπτωτική πολιτική που ήδη ισχύει, καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα. Με αυτά τα μέτρα θα αντισταθμιστεί σχεδόν το σύνολο των εκτιμώμενων ανατιμήσεων έως το τέλος του έτους για ένα μέσο νοικοκυριό. Το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ενώ από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ