25.6.2015 10:10

Σταθερά σε 3 δόσεις ο φόρος ανεξάρτητα από τη δήλωση

Αποσυνδέεται πλήρως η πληρωμή του φόρου εισοδήματος από τον χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και η οποία ορίζει ότι ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις στα τέλη Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Mέχρι χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί μόλις 1.720.000 δηλώσεις, δηλαδή περίπου το 28% του συνολικού όγκου των δηλώσεων

Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι τις 27 Ιουλίου (από τις 30 Ιουνίου) η υποβολή του Ε9 από όσους είχαν μεταβολή στα περιουσιακά τους στοιχεία ή στην οικογενειακή κατάσταση το 2014 και μέχρι το τέλος Μαΐου του 2015.

Ειδικότερα, η τροπολογία ορίζει ότι «η καταβολή του φόρου γίνεται σε 3 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης».

Παράταση
Επισημαίνεται ότι η προηγούμενη διάταξη, που καταργείται, προέβλεπε ότι «η καταβολή του φόρου γίνεται σε 3 ίσες διμηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής της δήλωσης και η καθεμία από τις επόμενες την τελευταία ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα αντίστοιχα από την υποβολή της δήλωσης, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι σε περίπτωση παράτασης στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων (το πιθανότερο είναι να δοθεί μέχρι τις 20 ή τις 27 Ιουλίου) δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί μόλις 1.720.000 δηλώσεις, δηλαδή περίπου το 28% του συνολικού όγκου των δηλώσεων, ενώ οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένεται να ενσωματωθούν στην εφαρμογή υποβολής του taxis το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας και στο ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται και η έναρξη υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων.

Οι λογιστές θεωρούν αναγκαία και την παράταση για τις δηλώσεις νομικών προσώπων, αφού 13 ημέρες μετά την έναρξη της εφαρμογής έχουν υποβληθεί μόλις 30.000 από ένα σύνολο περίπου 240.000 δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν για το φορολογικό έτος 2014.

Με την ίδια τροπολογία δίνεται παράταση έως και την 27η Ιουλίου 2015 της καταληκτικής ημερομηνίας για τις προβλεπόμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9). Η παράταση αφορά τόσο την υποβολή Ε9 2015 (μεταβολές από 1.1.2014 έως 31.12.2014) όσο και την υποβολή Ε9 2016 (μεταβολές από 1.1.2015 έως 31.5.2015).

Τέλος, με άλλη διάταξη ορίζεται προθεσμία 4 μηνών, αντί 3 μηνών, για την έκδοση αποφάσεων επί των ενδικοφανών προσφυγών από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (πρώην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης), έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης και ορθολογική αντιμετώπισή τους, κατά το δυνατό προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες των υποθέσεων. Επίσης προβλέπεται ότι η παράταση προθεσμίας ισχύει και για τις ενδικοφανείς προσφυγές για τις οποίες δεν έληξε η ημερομηνία εξέτασης μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της τροπολογίας στη Βουλή.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ