11.4.2013 16:19

Στα 23 δισ. ευρώ ανεβαίνει το κόστος της κυπριακής διάσωσης

Οι αναλυτές της οικονομικής εφημερίδας Financial Times αξιολογούν και αναδεικνύουν τα σημαντικότερα σημεία του κυπριακού μνημονίου, με βάση προσχέδιο εγγράφου που αποτελεί τμήμα της συμφωνίας διάσωσης, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα. Το έγγραφο κάνει λόγο για πακέτο διάσωσης που φτάνει συνολικά τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Πέραν από την αναφορά στην πώληση αποθεμάτων χρυσού αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ, η εφημερίδα σημειώνει ότι ενώ αρχικά προβλεπόταν πως η Κύπρος χρειαζόταν να καταβάλλει 7 δισεκατομμύρια ευρώ (5,8 δισ. μέσω του φόρου στις καταθέσεις και τα υπόλοιπα μέσω φόρου στα επενδυτικά κέρδη) από τα συνολικά 17 δισεκατομμύρια της διάσωσης, τώρα καλείται να βρει ποσό σχεδόν διπλάσιο – δηλαδή 13 δισεκατομμύρια ευρώ, με το σύνολο της διάσωσης να έχει ανέβει στα 23 δισεκατομμύρια.
 
Αυτή η πρόσθετη επιβάρυνση αφορά τους καταθέτες και τους τραπεζικούς ομολογιούχους ή μετόχους. Το ποσό που θα «ρουφηχτεί» από τις τράπεζες, όπως σχολιάζουν οι Financial Times, υπολογίζεται στο έγγραφο να φτάσει τα 10,6 δισεκατομμύρια και προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από τη ζημιά στους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ. Αυτό ανεβάζει το συνολικό ύψος της διάσωσης σε 23 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Αναφέρεται επίσης ότι από τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε κυπριακά ομόλογα που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια, μόνο 700 εκατομμύρια θα αποπληρωθούν, ενώ για τα υπόλοιπα προβλέπεται παράταση του χρόνου ωρίμανσής τους. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ανάλογη κίνηση στην περίπτωση της Ελλάδας είχε επισημανθεί ως κίνδυνος επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης.
 
Η πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Κύπρου είναι μια αθροιστική συρρίκνωση της τάξης του 12,5% το 2013-14. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στο 126,3% του ΑΕΠ το 2015. Υπάρχει επίσης η προειδοποίηση περί αρνητικών συνεπειών από ενδεχόμενη μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ