19.9.2017 10:50

Σπάει το μονοπώλιο της ΔΕΗ και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά

• Από τις αρχές του 2018 εναλλακτικοί πάροχοι δίνουν ρεύμα και στους καταναλωτές της Χίου

Ρεύμα εκτός ΔΕΗ θα μπορούν να διαθέτουν από το 2018 και οι καταναλωτές της Χίου, καθώς η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα δώσει δυνατότητα δραστηριοποίησης εναλλακτικών παρόχων και σε όλα τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής» από την 1η Ιανουαρίου θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή ρεύματος νοικοκυριά και επιχειρήσεις από κάθε νησί που δεν συνδέεται με το ηπειρωτικό δίκτυο, πέρα από τη Ρόδο και την Κρήτη όπου έχει ήδη καταργηθεί το μονοπώλιο της ΔΕΗ. 

Η είδηση ανακοινώθηκε από τον Νίκο Μπουλαξή, πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), σε ομιλία του σε εκδήλωση της Αρχής στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Η ΡΑΕ, κατόπιν συζητήσεων που έχουν προηγηθεί με τον αρμόδιο διαχειριστή μη διασυνδεδεμένων νησιών (σ.σ. ΔΕΔΔΗΕ), θα προβεί σε άνοιγμα της λιανικής αγοράς όλων των νησιών από την 1η Ιανουαρίου, οπότε θα μπορεί κάθε νησιώτης καταναλωτής, νοικοκυριό ή επιχείρηση, να επιλέξει τον πάροχο της αρεσκείας του και να μειώσει ενδεχομένως σημαντικά το ενεργειακό του κόστος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

32 αυτόνομα συστήματα

Όσες νησιωτικές περιοχές δεν συνδέονται στο ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομα συστήματα. Στην Ελλάδα υπάρχουν 32 τέτοιες υποδομές, μερικές από τις οποίες τροφοδοτούν περισσότερα από ένα νησιά με τοπικές διασυνδέσεις.

Τα δύο μεγαλύτερα συστήματα (με αιχμή ζήτησης άνω των 100 MW) βρίσκονται στην Κρήτη και τη Ρόδο, γεγονός που εξηγεί γιατί ξεκίνησε από αυτά η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Εκτός από τη ΔΕΗ, στην Κρήτη αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται 11 ακόμη εταιρείες στην προμήθεια ρεύματος, ενώ στη Ρόδο 10. 

 

Νέες διασυνδέσεις 
Μέσα στο 2018 η Αρχή θα πρέπει να αποφασίσει για τον μελλοντικό τρόπο ηλεκτροδότησής των μη διασυνδεδεμένων νησιών (αναβαθμισμένα αυτόνομα συστήματα ή διασύνδεση), με βάση τα πορίσματα της επιτροπής που έχει συστήσει η ίδια, αλλά και τις εισηγήσεις των διαχειριστών.

 

3-3,5 δισ.
Ενδιαφέρουσα ήταν η παρατήρηση του κ. Μπουλαξή για το γεγονός ότι το κόστος διασύνδεσης σχεδόν όλων των νησιών δεν θα ξεπερνούσε τα 3-3,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή που, μόνο την τελευταία πενταετία, όλα τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη χώρα έχουν πληρώσει 3,5 δισ. ευρώ μέσω της χρέωσης για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που υπάρχει σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος και στο μεγαλύτερο ποσοστό της αξιοποιείται για να καλύψει το επιπλέον κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα αυτόνομα νησιά, ώστε οι κάτοικοί τους να πληρώνουν την ίδια τιμή κιλοβατώρας με τους καταναλωτές στο ηπειρωτικό σύστημα. 
 ........................................................................................................................................

 

Δεν έχεις τουρισμό; Θα περιμένεις για τον πάροχο

 

Σύμφωνα πάντως με ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, από την 1η Ιανουαρίου που διευρύνεται η αγορά, το ενδιαφέρον των εναλλακτικών παρόχων αναμένεται να επικεντρωθεί στα μεγαλύτερα νησιά και τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπου καταγράφονται υψηλές καταναλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όπως συμπληρώνουν, με αυτή τη λογική τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα βρίσκονται ψηλά στη λίστα των πελατών που θα επιδιώξει σε πρώτη φάση να προσελκύσει κάθε εταιρεία.

Αυτή η διάσταση ενδεχόμενα δεν θα επιτρέψει στους καταναλωτές της Χίου να επωφεληθούν μεγάλου ανταγωνισμού, με την παρουσία πολλών ιδιωτικών παρόχων, όπως συμβαίνει στην Κρήτη ή τη Ρόδο. Είναι κι αυτό άλλο ένα τίμημα της αδυναμίας του νησιού μας να καρπωθεί από τα παράπλευρα οφέλη του τουρισμού, όπως στην περίπτωση του ανταγωνισμού στον τομέα των μεταφορών.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ