20.5.2013 9:40

Σήμερα εμείς αύριο κάποιοι άλλοι

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΦΑ -ΠΙ, ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Να δώσουν χρόνο αποπληρωμής των δανείων στους επαγγελματίες που απειλούνται με κατασχέσεις, να τους αφήσουν να πληρώσουν  χωρίς άλλες πιέσεις και να μειωθούν κατά 50% τα χρέη τους, ζητάει από τις τράπεζες το Επιμελητήριο. Ανταποκρινόμενο στην έκκληση των επιχειρηματιών αδελφών Αντώνη και Γιάννη Παληού, που παλεύουν να σώσουν την ακίνητη περιουσία τους, για πρώτη φορά μπαίνει μπροστά σε αγώνα που έχει ως στόχο να δείξει την αντίθεση και την αντίδραση του στις μεθοδεύσεις που έχουν οδηγήσει στην αυτοκτονία περισσότερους από 2.500 Έλληνες, την τελευταία διετία. Τον κόσμο που ξεγελάστηκε την εποχή της πλαστής ευφορίας, όταν οι τράπεζες πίεζαν για να πείθουν τους καταθέτες και οι κυβερνήσεις τούς έσπρωχναν στην αγκαλιά τους παίζοντας το χειρότερο ρόλο σε ένα παιχνίδι θανάτου με σημαδεμένες τράπουλες.
Ακόμη, με ομόφωνη απόφαση τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δήλωσαν πρόθυμα να παραστούν στη δίκη ως μάρτυρες και καλούν τον κόσμο με την παρουσία του την Τετάρτη στο Πρωτοδικείο να καταστήσει σαφές  ότι το πρόβλημα είναι γενικό,  δεν καίει μόνο την οικογένεια των Παληών, αλλά όλους τους επαγγελματίες που βιώνουν τις εξοντωτικές  συνέπειες της πολύπλευρης οικονομικής κρίσης.
   
Ζητάμε στήριξη
Στην τοποθέτηση του, που  φωτογράφησε την κατάσταση της αγοράς και προκάλεσε την ευαισθητοποίηση  όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ο Αντώνης Παληός τόνισε τα παρακάτω:
«Zητάμε τη συμπαράσταση του Επιμελητηρίου. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι επαγγελματίες. Είχαμε πάρει κάποιο δάνειο όταν τα πράγματα ήταν καλά, και  τώρα επειδή δεν μπορούμε να το πληρώσουμε και δεν έχουμε ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, η οποία είναι πάντα επιβλαβής, η τράπεζα προχωράει στην κατάσχεση του οικοπέδου που είχαμε βάλλει υποθήκη.
Σε γενικές γραμμές όλοι οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Παίρνουμε  ένα δάνειο, δεν μπορούμε να το πληρώσουμε και η τράπεζα κάνει κατάσχεση. Εκτός από το ιστορικό, υπάρχει το νομικό  και το πολιτικό πλαίσιο. Υπογράψαμε με αυτούς τους όρους όταν οι τράπεζες μας πίεζαν να μας δώσουν δάνεια, όταν οι κυβερνήσεις μας έλεγαν ότι τα πράγματα πάνε καλά, όταν υπήρχε μια ευφορία και όλες οι επιχειρήσεις βάζαμε τους στόχους μας, κάναμε τους προγραμματισμούς μας και παίρναμε χρήματα για να μπορέσουμε να κατευθύνουμε τις δραστηριότητες μας και να πάμε ένα επίπεδο παραπάνω.          Τότε είχαμε  ένα ευνοϊκό περιβάλλον. Για να μας δελεάσουν και να μας επηρεάσουν μάλιστα από την Εμπορική μας έδωσαν και μισό τοις εκατό μικρότερο επιτόκιο, μόνο και μόνο για να πάρουμε το δάνειο από αυτούς και όχι από την Πειραιώς που συζητούσαμε τότε.                                                                                                               Μετά από τον Απρίλιο του 2010 που έσκασε η φούσκα από το Καστελόριζο, τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν.Για δύο χρόνια, αντιμετωπίσαμε την κατάσταση, παλέψαμε σκληρά και ανταποκρινόμασταν στις υποχρεώσεις μας.                                    Από τον Αύγουστο του 2012 όμως αρχίσαμε να δυσκολευόμαστε να καταβάλλουμε τις δόσεις των 850 ευρώ κάθε μήνα, με αποτέλεσμα πριν από πέντε μήνες η τράπεζα να ξεκινήσει τη διαδικασία κατάσχεσης του οικοπέδου.
Πρώτα μας κοινοποίησε ενημερωτικό εξώδικο, εμείς κάναμε διαδικασία ανακοπής και αναστολής της απόφασης, το δικαστήριο μας δικαίωσε κρίνοντας ότι είναι καταχρηστική η στάση της τράπεζας και τώρα έχει ορισθεί τακτική δικάσιμος στις 22 Μαϊου.
Από το Επιμελητήριο ζητάμε να συμπαρασταθεί στο αίτημα μας και να καλέσει την ημέρα του δικαστηρίου να έλθουν στο πρωτοδικείο όλοι οι επαγγελματίες για να δείξουν ότι είναι ένα πρόβλημα που το έχουν όλοι και όχι μόνο οι Παληοί.
Στο δικαστήριο θα μας συμπαρασταθούν αρκετοί επαγγελματίες, αλλά το θέμα είναι το επιμελητήριο να δείξει την αντίθεση και την αντίδραση  του  σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Πρέπει επιτέλους  να σηκώσουμε το ανάστημα μας και να πούμε φτάνει πια, δεν μπορούν οι τράπεζες να μας ζητούν συνέχεια και να μας πιέζουν. Ένας πρόεδρος Ομοσπονδίας αυτοκτόνησε. Θα πρέπει δηλαδή όλοι οι επαγγελματίες να αυτοκτονήσουν; Όχι. Το Επιμελητήριο της Χίου πρέπει να δείξει ότι μπορούμε και πρέπει να αντιδράσουμε. Να προτείνετε στα μέλη σας να συνταχθούν μαζί μας, να μας συμπαρασταθούν, όχι για το δικό μας το χωραφάκι, αλλά για την επιχείρηση του καθενός και την αντίδραση του. Μια τέτοια απόφαση θα γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα, θα δουν οι επαγγελματίες όλης της Ελλάδας ότι στη Χίο αρχίσαμε να αντιδρούμε.                                                                                           Έχουν γίνει τόσα και τόσα δικαστήρια, τι έχουμε καταλάβει; Έχουν γίνει τόσες αυτοκτονίες, τι έχει αλλάξει; Να αντιδράσουμε, αυτό ζητάμε. Η δικηγόρος μας δεν συμφωνεί με την ενέργεια μας, υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που πολιτικοποιούμε το θέμα, η εξέλιξη θα είναι αρνητική.
Εμείς μπαίνουμε μπροστά. Ας είναι αρνητική, ας πάρουν το δικό μας  το χωράφι. Ας δείξουμε όμως πια ότι μπορούμε, ότι αρχίζουμε να αντιδράμε, ότι δεν θα συνεχίσουμε να λέμε σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω, επειδή βάλλαμε την υπογραφή μας όταν τα οικονομικά δεδομένα ήταν καλά.                                                                      Το αίτημα πρέπει να είναι η μείωση των δανείων μας στο μισό, γιατί έχουν φέρει την οικονομία μας κάτω από το 50%, να μας δώσουν χρόνο και να μας αφήσουν να το ξεπληρώσουμε μόνοι, να  μην παίρνουν τηλέφωνο τους άρρωστους γονείς μας και να λένε ότι τα παιδιά τους χρωστάνε και θα τους πάρουν το σπίτι και τα πράγματα τους. Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι και να στείλουμε το μήνυμα, έως εδώ πια».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ