11.6.2015 9:57

Σημαντική αύξηση του ELA κατά 2,3 δισ. αποφάσισε η ΕΚΤ

Στα 83 δισ. ευρώ η αύξηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τα 80,7 δισ. ευρώ, μετά την αθρόα εκροή καταθέσεων των τελευταίων ημερών - Εσθονός Κεντρικός Τραπεζίτης: Δεν αποκλείεται να επανεξετάσουμε τον ELA για την Ελλάδα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία

Ιδιαίτερα γενναιόδωρη εμφανίστηκε η ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη στήριξη που συνεχίζει να παρέχει στις ελληνικές τράπεζες, καθώς προχώρησε σε αύξηση του ELA κατά 2,3 δισ. ευρώ.

Ο έκτακτος μηχανισμός διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο επίπεδο των 83 δισ. ευρώ, από 80,7 δισ. ευρώ που ήταν πριν, ενώ πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, υποστηρίζουν ότι η γενναία αύξηση της ΕΚΤ οφείλεται και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών υπήρξε αθρόα εκροή καταθέσεων.

Με τα νέα δεδομένα, το μαξιλάρι ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τις 18 Φεβρουαρίου.

Εσθονός Κεντρικός Τραπεζίτης: Δεν αποκλείεται να επανεξετάσουμε τον ELA για την Ελλάδα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία

 Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο της επανεξέτασης των όρων χορήγησης έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες επισήμανε με συνέντευξή του ο κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Άρντο Χάνσον, για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία. Μιλώντας στη Wall Street Journal ο κ. Χάνσον, είπε πως εάν επιδεινωθεί η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και του ελληνικού χρέους, τότε η Φρανκφούρτη θα πρέπει να ελέγξει ξανά τον ELA προς την Αθήνα με βάση τους κανόνες. 

«Εξαρτάται από δύο παράγοντες: Η βοήθεια δίνεται σε φερέγγυες τράπεζες με επαρκή ενέχυρα. Εξετάζουμε τα θέματα της φερεγγυότητας των τραπεζών και της ποιότητας των ενεχύρων κάθε εβδομάδα και, εάν αυτά είναι εντάξει, δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιαδήποτε βάση να ληφθεί διαφορετική απόφαση. Αλλά αν τα πράγματα αλλάξουν, εάν η ποιότητα των ενεχύρων ή η (προοπτική) βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλάξει, τότε αυτά τα λαμβάνεις υπόψη και επαναξιολογείς», είπε χαρακτηριστικά.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ