24.2.2014 17:01

Σε κώμα η χιώτικη αγορά ακινήτων

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

Διασωληνωμένη κρατιέται τεχνητά στη ζωή η αγορά ακινήτων στο νησί μας, αφού η οικονομική κρίση την έχει  καθηλώσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η κατάσταση είναι δυσκολότερη ακόμη και από την περίοδο του μεγάλου κραχ,  το 2010 και 2011, η πτώση έχει φτάσει στον πάτο του πηγαδιού, αλλά το άσχημο είναι ότι τα…χειρότερα  ακολουθούν και κανείς δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία στην καταστροφή όσων επενδυτών, επιχειρηματιών και εισοδηματιών του κλάδου της διαχείρισης ακινήτων επιβιώνουν ακόμη.

Στην καταστροφική πορεία ακολουθούμε την Αθήνα και η πτώση των τιμών έχει φτάσει σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και στο 50% έως και 70% συγκριτικά ακόμη και με την περίοδο 2010-2011, που η κατάσταση ήταν ήδη δραματική.                

Οι ελλείψεις προοπτικής, οικονομικής ρευστότητας, σταθερής νομοθεσίας και η ανυπαρξία αναπτυξιακών μέτρων έχουν τρομοκρατήσει επενδυτές και πελάτες, αλλά το χειρότερο είναι ότι έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης και ψυχολογικής κατάρρευσης στην αγορά. Ο μόνος κλάδος που κινείται (σχετικά) είναι αυτός της ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων, αλλά και αυτός φυτοζωεί.

ΟΙ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΣ

ΔΙΑΜ. ΣΚΟΥΛΟΥΔΗΣ: "Φοβισμένη αγορά"

Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος, ακόμη και αυτοί οι ελάχιστοι που έχουν τη δυνατότητα, φοβούνται να επενδύσουν. «Αν αγοράσουν ή πουλήσουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο στο ύψος των 300.000 ευρώ του ορίου αγοροπωλησιών της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα φορολογηθούν υπέρμετρα, για αυτό διστάζουν να επενδύσουν», υποστηρίζει ο κτηματομεσίτης Διαμαντής Σκουλούδης.

«Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από το 2010-2011, πουλάει πια μόνο όποιος έχει ανάγκη. Η πτώση φτάνει έως το 50% και πολλές φορές το 70% της αξίας».

Μόνο αν είναι πραγματικότητα η φήμη που διοχετεύεται στην αγορά ότι το καλοκαίρι οι τράπεζες θα χορηγήσουν δάνεια, ίσως κάτι να κινηθεί στο στερέωμα των ακινήτων.

«Όμως και με αυτή την προϋπόθεση δεν είναι δυνατόν να ανασχεθεί το κλίμα και να καμφθεί η λογική ατολμία επενδυτών, αγοραστών και πωλητών. Ίσως να κινηθούν οι Έλληνες της Αμερικής ή οι Ευρωπαίοι αγοραστές, χωρίς και αυτό να είναι εύκολο».

 

Γ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ:  "Πάμε για φούντο"

Ακόμη και αν δοθούν τα δάνεια το καλοκαίρι δεν θα μπορέσει ο κόσμος να τα πάρει, αφού σχεδόν όλοι είναι υπερχρεωμένοι με δάνεια, συμπληρώνει ο κτηματομεσίτης Γιώργος Αντωνίου. «Εγώ έχω τρεις άδειες για κατασκευές μεζονέτων στον Κάμπο αλλά δεν τολμώ να προχωρήσω την επένδυση», δηλώνει, αποκαλύπτοντας και μια προσωπική πτυχή του θέματος.

«Οι πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη λένε ότι  η κατάσταση θα επιδεινωθεί, οι ξένοι δεν μας εμπιστεύονται, η αγορά έχει πεθάνει».

 

Κ. ΨΩΡΑ: "Ούτε στην επιστράτευση"

Κανείς δεν ρωτά πια τι αγοράζεται και τι πωλείται. Όσοι πουλάνε το κάνουν μόνο από ανάγκη.

«Κινούνται μόνο οι ενοικιάσεις φοιτητικών διαμερισμάτων, με τιμές πολύ χαμηλότερες από παλιότερα, ένα έσοδο που είναι πρόσκαιρο, εφήμερο και στο οποίο δεν μπορεί να βασιστεί κανείς ιδιοκτήτης», επισημαίνει η ιδιοκτήτρια κτηματομεσιτικού γραφείου Κωνσταντίνα Ψώρα, που έχει διαδεχθεί στην επιχείρηση τον πατέρα της Ιάκωβο.

«Ο πατέρας μου, που  ήταν κτηματομεσίτης από το 1973, λέει ότι ακόμη και την περίοδο της επιστράτευσης η Χίος δεν είχε γνωρίσει τέτοια κρίση».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ