18.6.2013 10:13

Σε ισχύ οι προσωρινές συντάξεις στο Δημόσιο

Προκαταβολή σύνταξης ίση με το 50% ή το 60% - αν πρόκειται για αναπηρία - των βασικών αποδοχών των υπαλλήλων που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιουνίου και εφεξής θα χορηγεί το Δημόσιο.

 
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο" οι πρώτες πληρωμές για περισσότερους από 20.000 δικαιούχους θα γίνουν στο τέλος αυτού του μήνα. Το μέτρο, που προβλέπεται στο νόμο 4151/13, τίθεται σε ισχύ με απόφαση του αναπλ. υπ. Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
 
 
Αφορά όλους όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά περιμένουν στην ουρά για να βγει η σύνταξης τους, καθώς και όσους έχουν λάβει τρίμηνες αποδοχές ή αναλογία τους από την 1η Μαρτίου ως τις 30 Μαϊου.
 
Εντός έξι μηνών από τη χορήγηση της προκαταβολής θα πρέπει να έχει βγει η κανονική σύνταξη.
 
Πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει με όσους οι τρίμηνες αποδοχές έληξαν πριν από την 1η Μαρτίου, το οποίο θα αντιμετωπιστεί με τη συντόμευση του χρόνου απονομής της κανονικής σύνταξης.
 
Για παράδειγμα, υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, προϊστάμενος διεύθυνσης στο 3ο μισθολογικό κλιμάκιο, που αποχωρεί με 30 έτη υπηρεσίας:
 
*Ο βασικός μισθός του είναι 1.585 ευρώ
 
*Αν έχει κάνει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/6/2013, θα λάβει ως προκαταβολή σύνταξης το 50% του βασικού μισθού, δηλαδή 792 ευρώ. Η κανονική του σύνταξη μετά τις περικοπές είναι 1.195 ευρώ και ο εν λόγω υπάλληλος θα λάβει επιπλέον 403 ευρώ για κάθε μήνα μόλις βγει η κανονική του σύνταξη μαζί με τα αναδρομικά από την ημερομηνία καταβολής της προσωρινής σύνταξης.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ