8.6.2017 12:00

Προϋπόθεση για νέα δομή, λιμάνι και αεροδρόμιο

Το διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στην Κυβέρνηση βάζει με ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Χίου, τη στιγμή που η 4άδα των φορέων της Χίου έχει εστιάσει αποκλειστικά στη δημιουργία του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.. Με επιστολή της προς Δήμαρχο, Αντιπεριφερειάρχη και Βουλευτές, η διοίκηση του Επιμελητηρίου σημειώνει ότι, θα πρέπει να χωροθετηθεί μία και μόνο περιοχή στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι δομές όπως το ΠΡΟΚΕΚΑ, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και άλλες δομές. Το Επιμελητήριο εκτός των άλλων τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει άμεσα δέσμευση για αντισταθμιστικά μέτρα, όπως τα έργα υποδομής σε αεροδρόμιο και λιμάνι. Τέλος θίγει και το ζήτημα του νησιωτικού ΦΠΑ, ζητώντας να διατηρηθούν οι χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης.

Αναλυτικά η Επιστολή:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Το  Επιμελητήριο Χίου εν όψει της επικείμενης σύσκεψης με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τη διευθέτηση του θέματος που αφορά τη βέλτιστη δυνατή οργάνωση των δομών που εξυπηρετούν τους πρόσφυγες στο νησί μας ζητά τα εξής :

  • Να χωροθετηθεί  μία και μόνη περιοχή στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι  δομές (ΠΡΟΚΕΚΑ, Κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης κ.α.) οι οποίες  απαιτούνται για την αξιοπρεπή αλλά και αποτελεσματική διαχείριση των προσφύγων-μεταναστών. Η τοποθεσία να επιλεγεί με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης αλλά και της οικονομικής  δραστηριότητας. Η δυναμικότητα της νέας δομής να είναι τέτοια, ώστε να μπορεί  να την αντέξει το νησί. Αμέσως μετά τη λειτουργία της ενιαίας δομής να κλείσουν όλες οι άλλες δομές.
  • Να δρομολογηθούν άμεσα με σχετική δέσμευση πόρων –ως ελάχιστα αντισταθμιστικά μέτρα για την ασύμμετρη βλάβη που έχει υποστεί η Χίος- τα  έργα υποδομής που αφορούν τις πύλες εισόδου του νησιού μας (λιμάνι, αεροδρόμιο) . Να καταστεί σαφές ότι τα δύο αυτά έργα είναι ζωτικής σημασίας ώστε να αντιμετωπίσει το νησί την «δύσκολη επόμενη ημέρα» και χωρίς αυτά δεν είναι δυνατή η συναίνεση των τοπικών φορέων στη δημιουργία της νέας ενιαίας δομής .
  • Να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ