7.2.2013 16:09

Πρόταση στο JESSICA για το Βιοτεχνικό Πάρκο στη Βαμβακουργία

• ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

Ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο, με δυνατότητα άντλησης πόρων 14 εκ. ευρώ για το Β. Αιγαίο τίθεται στη διάθεση δημοσίων φορέων και ιδιωτών με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους.

Το ύψος χρηματοδότησης του κάθε έργου δε μπορεί να υπερβαίνει τα 2 εκ. ευρώ με μέγιστη χρηματοδότηση επιλέξιμων δαπανών ως το 70% του συνολικού κόστους του έργου. Το υπόλοιπο 30% της συγχρηματοδότησης προκύπτει από 10% ελάσχιστη συμμετοχή δανείου, 10% μέγιστη συμμετοχή σε είδος και 10% ελάχιστη συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων. Η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου είναι 20 χρόνια, ενώ θα παρέχεται και η δυνατότητα περιόδου χάριτος.

Δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

  • Δημόσιοι φορείς (ΟΤΑ και επιχειρήσεις αυτών, Υπουργεία, Ν.Π.Δ.Δ.)
  • Ιδιωτικοί φορείς
  • Επιχειρηματικά σχήματα συμπράξεων Δημοσίων και Ιδιωτικού Τομέα

Τη Δευτέρα με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Χίου και του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου έγινε η παρουσίαση του προγράμματος στον τοπικό επιχειρηματικό ιστό. Οι παρευρισκόμενοι κατέθεσαν σκέψεις για δυνητικές προτάσεις, με το Δήμο Χίου να αναθερμαίνει την πρόταση για την ανάπλαση του Rex και τη δυνατότητα παρεμβάσεων σε αρχοντικά που ανήκουν στη δημοτική περιουσία και την κ. Γιούλη Αργυρούδη, εκ μέρους της «ΕΛΕΥΘΩ» να διερευνά τη δυνατότητα κατάθεσης πρότασης για τη χρηματοδότηση Κέντρου Αποκατάστασης.

«Το πρόγραμμα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου, φτάνει να κατατεθεί συγκεκριμένο σχέδιο που θα μπορεί να υιοθετηθεί από ενδιαφερόμενους ναυτιλιακούς παράγοντες», δηλώνει ο επενδυτικός σύμβουλος, Γ. Περρής, ρίχνοντας το σπόρο της ιδέας.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ «ΙΡΙΣ Α.Ε.»

Σε φάση αρχικής αξιολόγησης από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου βρίσκονται ήδη δυο εργά, το ένα εκ των οποίων αφορά το νησί μας.

Πρόκειται για το επενδυτικό σχέδιο της «ΙΡΙΣ Α.Ε.» για τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στις εγκαταστάσεις της πρώην Βαμβακουργίας. Η συνολική πρόταση αγγίζει τα 4 εκ. ευρώ, προσδοκώντας σε χρηματοδότηση από το JESSICA του 70% των 2 εκ.

«Εκ μέρους μας υπάρχει η επενδυτική πρόταση, η υλοποίηση της δεν είναι όμως αποκλειστική συνάρτηση της οικονομικής της ενίσχυσης», εξηγεί ο επικεφαλής του επενδυτικού σχήματος, Δαμ. Ζαννάρας.

« Κυριάρχο ρόλο θα παίξει η βούληση του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν επενδύσουμε στη δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου, πρέπει να είναι αυτονόητη η κινητροδότηση των βιοτεχνικών μονάδων του νησιού για να εγκατασταθούν σ’ αυτό, έχοντας όλες τις νόμιμες προδιαγραφές λειτουργίας. Το να στήσουμε το επιχειρηματικό πάρκο και η κάθε τοπική αρχή να εγκρίνει βιοτεχνικά σχέδια εγκατάστασης δίπλα σε ξενοδοχειακές μονάδες, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Αν τοπική κοινωνία και ελληνικό κράτος αντιλαμβάνονται τη σημασία μιας τέτοιας επένδυσης, το επενδυτικό σχέδιο μπορεί να προχωρήσει», τονίζει ο κ. Ζαννάρας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ