22.5.2015 10:54

Πρόταση-σοκ των δανειστών για ΦΠΑ 11% και 23%

Πρόταση – βόμβα από τους δανειστές στο Brussels Group για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας «μπλοκάρει» για άλλη μια φορά τις διαπραγματεύσεις. Οι δανειστές ζητούν να υπάρξουν δύο συντελεστές 11% και 23% και όχι τρεις που αντιπροτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Η πρόταση των δανειστών θα οδηγούσε σε εκτόξευση στις τιμές χιλιάδων προϊόντων, γεγονός που απέρριψε η ελληνική πλευρά. Ετσι, η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο σημείο – μηδέν. Και αυτό την ώρα που πληθαίνουν τα σενάρια για συμφωνία, έστω κι ενδιάμεση, με παράταση του ελληνικού προγράμματος έως το φθινόπωρο.

Η κινητικότητα που επικρατεί στην Ευρώπη για την επίτευξη συμφωνίας και οι ελπίδες για πρόοδο μέσω Ρίγας, μπορεί να τιναχθούν στον αέρα από τη νέα απαίτηση των δανειστών που ασφαλώς δε μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προτείνει τρεις διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ: 7% (από 6,5% αρχικά), 14% και ο ανώτατος συντελεστής 23% ενώ καταργείται η έκπτωση 30% στα ελληνικά νησιά.

Ο μειωμένος αυξάνεται στο 14% και σε αυτόν υπάγονται και τα ξενοδοχεία, που σήμερα είναι στο 6,5%.

Παράλληλα, με βάση τη νέα πρόταση της Αθήνας, καταργείται η έκπτωση του 30% στα νησιά, αλλά με παράλληλη επιστροφή προς τους μόνιμους κατοίκους.

Ενδεικτικό της πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης που γίνεται στο Brussels Group είναι ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να έχει προτείνει ο συντελεστής να είναι ένας ενιαίος, ύψους 23%!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ