31.5.2017 14:36

«Πράσινη στροφή» της ΔΕΗ με εκμετάλλευση των ΑΠΕ στα νησιά μας

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ

Πρωτοβουλίες και έργα αναβάθμισης σταθμών και υποσταθμών, επαναφορά του σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα, ακόμη και ανάπτυξη γεωθερμικών πεδίων στη Λέσβο αναλαμβάνει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, πανηγυρίζοντας την υπογραφή Πολιτικής Διακήρυξης για Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα στις 18 Μαΐου.

Η ΔΕΗ αναφέρεται με λεπτομέρειες στις πρωτοβουλίες που καλείται να αναλάβει το επόμενο διάστημα στα ελληνικά νησιά επενδύοντας πρώτον, στη διείσδυση των ΑΠΕ και, δεύτερον, στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αυτόνομων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω επενδύσεων για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Εστιάζοντας και περιγράφοντας μάλιστα τις άμεσες προτεραιότητές της, η εταιρία αναφέρει ότι θα στοχεύσει αφενός στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας (Α.Π.Ε.) αφετέρου στην περιβόητη ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το στοίχημα των ΑΠΕ

Το μεγαλύτερο «στοίχημα» στα μεσοπρόθεσμα σχέδια της ΔΕΗ είναι οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και συγκεκριμένα η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με υδροηλεκτρικά έργα.

Ήδη, όπως αναφέρει η εταιρία, στην Ικαρία ξεκίνησε και λειτουργεί ο πρώτος σταθμός που συνδυάζει τα παραπάνω, με άμεσα οφέλη για τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Αν και δεν διευκρινίζει ποιες περιοχές μπορούν να ενταχθούν στο σχεδιασμό, η ΔΕΗ προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στα νησιά, όπως πιθανά και η Χίος, χωρίς να ξεχνάμε την τύχη που είχαν κι άλλοι επενδυτές κατά το παρελθόν που εκδιώχθηκαν κακήν κακώς και μείναμε ... με το πετρέλαιο!

Ίδιο ρεύμα για νησιά – ηπειρωτική Ελλάδα

Μέσα από μία παράγραφο η ΔΕΗ  περιγράφει τις πρωτοβουλίες της για εξομοίωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουν οι νησιώτες σε επίπεδα ίδια με εκείνων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

«Βάσει των εθνικών πολιτικών για την περιφερειακή ανάπτυξη και για λόγους κοινωνικής συνοχής, παρά το υψηλό κόστος παραγωγής ενέργειας από αυτόνομες μονάδες, παρέχει στους κάτοικους των νησιών τις ίδιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με εκείνους της ηπειρωτικής χώρας, χωρίς να αποζημιώνεται πλήρως για τις υπηρεσίες αυτές, παρ’ όλο που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, έχοντας επωμιστεί σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή τροφοδοσία των ΜΔΝ», αναφέρει.

Αλλαγές σε εργοστάσια

Στη σειρά των δεκάδων έργων που η εταιρία προτίθεται να ξεκινήσει για την περιβαλλοντική αναβάθμιση εργοστασίων και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (δεν αναφέρεται πάντως η Χίος), περιλαμβάνονται οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάννησα και η Μυτιλήνη!

 Η γεωθερμία που ενδιαφέρει αλλά ... αγνοείται

Ξεχωριστή αναφορά στη μακροσκελή ανακοίνωσή της κάνει η ΔΕΗ αναφορικά με την ανάγκη αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων ανά την Ελλάδα και ιδιαίτερα, όπως υποστηρίζει, σε έρευνες που πρόκειται να ξεκινήσουν σε Λέσβο, Κίμωλο και Μέθανα.

Για το ίδιο ζήτημα – η αρθρογραφία είναι τεράστια- έχει ξεκινήσει από δεκαετίας έρευνα για την ανάδειξη του Γεωθερμικού Πεδίου της Ιωνίας, για το οποίο, αν και είχαν καταγραφεί φιλόδοξα σενάρια, στην παρούσα φάση η τύχη του αγνοείται. Μήπως να αναθερμανθεί λίγο το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής ή της Περιφέρειας για το θέμα;  

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ