10.4.2014 11:28

Το πήραν … εργολαβία

ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ... ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Τρίτη πρωί και στο 2ο όροφο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου βρίσκονται μαζεμένοι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την επισκευή του οδικού δικτύου της κεντρικής Χίου, προϋπολογισμού 540.000 ευρώ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ οι εργολάβοι, πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός, τσακώθηκαν μεταξύ τους για τα ποσοστά των εκπτώσεων.

Ήρθαν σε λόγια και παραλίγο να πιαστούν και στα χέρια, ενώ στο τέλος έφυγαν αφήνοντας το έργο στο έλεος των μελλοντικών προθέσεών τους. Αποτέλεσμα της κατάστασης; Η Περιφέρεια θα το κηρύξει την Μεγ. Πέμπτη άγονο και θα ζητήσει εκ νέου διαγωνισμό, μήπως και αυτή τη φορά μπορέσει και το κατακυρώσει. 

Προς ποια κατεύθυνση όμως κινείται αυτή η πρακτική από την οποία εμφανώς ζημιώνεται το δημόσιο συμφέρον;

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια οι εκπτώσεις που δίνονται από τους Χιώτες εργολάβους είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες που έδιναν παλαιότερα. Το 30% και 40% της έκπτωσης στα έργα, έχει γίνει τώρα 8-9-10% και ο συναγωνισμός για το ποιος θα ανεβάσει προς τα πάνω την έκπτωση για να πάρει το έργο προκαλεί τριβές και καυγάδες. Παράλληλα οι εργολήπτες αδυνατούν να συνεργαστούν και να εκτελέσουν ένα έργο από κοινού. Ούτε εκεί τα βρίσκουν... Το θέμα όμως είναι πως με τέτοιες λογικές η Περιφέρεια βρίσκεται αντιμέτωπη συνεχώς με άγονες διαδικασίες, εκ νέου δημοπρατήσεις και καθυστερήσεις που ζημιώνουν το αποτέλεσμα, δηλαδή την επισκευή του οδικού δικτύου.

Παρόμοια κατάσταση προκλήθηκε και κατά τη δημοπράτηση άλλων δυο έργων. Της επισκευής του οδικού δικτύου νότιας Χίου με 750.000 ευρώ προϋπολογισμό στις 2 Απριλίου και της επισκευής επίσης του οδικού δικτύου κεντρικής Χίου στις 31 Μαρτίου με προϋπολογισμό 140.000 ευρώ. Τα ίδια φαινόμενα.

Η Περιφέρεια παρακολουθεί με αρκετό εκνευρισμό τη διαδικασία και τις  καθυστερήσεις που παρουσιάζονται από την συμπεριφορά των εργοληπτών. «Αντί να κάνουν και το σταυρό τους που μπορούμε και εξασφαλίζουμε χρήματα  για να εκτελούνται έργα και να κινείται και η τοπική οικονομία, τσακώνονται και προκαλούν άγονους διαγωνισμός. Είναι απαράδεκτο», σημειώνουν από την Περιφέρεια.

Πάντως ήδη εξετάζεται πλάνο για μεγαλύτερη προβολή των δημοσιεύσεων των έργων στην Αθήνα, γεγονός που θα οδηγήσει κατασκευαστικές εταιρίες από όλη την Ελλάδα να ενδιαφερθούν για τα υπό δημοπράτηση έργα, ως μέσο πίεσης προκειμένου οι Χιώτες εργολήπτες να μην οδηγούν σε αδιέξοδο τα έργα και τους διαγωνισμούς. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ