30.5.2013 14:28

Πιο γρήγορα στη σύνταξη με δωρεάν αναγνώριση πλασματικών ετών

Πιο γρήγορα μπορούν να βγουν στη σύνταξη οι ασφαλισμένοι με την αναγνώριση μέχρι και δύο πλασματικών ετών και, μάλιστα, χωρίς να πληρώσουν. Όπως όμως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Έθνους, τα πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται δωρεάν μετράνε για την ταχύτερη θεμελίωση δικαιώματος και όχι για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.
Σημειώνεται ότι, ανάλογα με το αν η θεμελίωση γίνεται πριν ή μετά το 2011, η  έξοδος στη σύνταξη γίνεται με διαφορετικές ταχύτητες, σε δύο περιπτώσεις: στον χρόνο επιδότησης λόγω ασθένειας και ανεργίας.

Τα πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται δωρεάν είναι τα εξής:

1. O χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες. Πρόκειται για τον χρόνο που ο ασφαλισμένος τελεί σε καθεστώς επιδότησης λόγω ασθένειας από τον ασφαλιστικό φορέα. Χαρακτηριστική περίπτωση επιδότησης μπορεί να αναφερθεί η περίοδος ύστερα από εργατικό ατύχημα.

Εάν ο ασφαλισμένος επιθυμεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο έως 200 ημέρες και μάλιστα η επιδότηση πρέπει να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την αίτηση για συνταξιοδότηση.

Για τις μητέρες ανηλίκων που επιθυμούν να θεμελιώσουν μέχρι το τέλος του 2010 η επιδότηση πρέπει να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την ενηλικίωση του τέκνου και μέχρι 200 ημέρες.

2. Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες. Πρόκειται για τον χρόνο κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ και επιδοτείται από τον Οργανισμό. Ο χρόνος που μπορεί να αναγνωριστεί είναι 300 ημέρες.

Η αναγνώριση γίνεται με αίτηση κατά την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης και όχι νωρίτερα. Εάν ο ασφαλισμένος επιθυμεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο έως 200 ημέρες και μάλιστα η επιδότηση πρέπει να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την αίτηση για συνταξιοδότηση.

Για τις μητέρες ανηλίκων που επιθυμούν να θεμελιώσουν μέχρι το τέλος του 2010, η επιδότηση πρέπει να έχει συντελεστεί 10 έτη πριν από την ενηλικίωση του τέκνου.

Για παράδειγμα, μητέρα που το παιδί της ενηλικιώθηκε τον Μάρτιο του 2004 είχε εκείνη τη στιγμή 5.350 ημέρες ασφάλισης.

Η ίδια είχε επιδοτηθεί το 1998 για ανεργία από τον ΟΑΕΔ. Με βάση αυτό, μπορεί πλέον δωρεάν να χρησιμοποιήσει τις απαιτούμενες 150 ώστε να θεμελιώσει δικαίωμα ως μητέρα ανηλίκου για το 50ό έτος της ηλικίας της για μειωμένη και τα 55 πλήρη.

3. Ο προβλεπόμενος από την εθνική συλλογική σύμβαση χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας.

Για τον χρόνο κύησης και λοχείας παρέχεται αυτή η δυνατότητα σε όλες τις μητέρες εργαζόμενες που επιδοτήθηκαν την εν λόγω περίοδο.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ