28.8.2014 7:56

Παροχές έως 6.000 ευρώ σε άστεγους

Παροχές που ξεκινούν από την επιδότηση ενοικίου ύψους 200 ευρώ  και φτάνουν έως την επιχορήγηση με ποσό έως 6000 ευρώ για τη σύσταση μικρής επιχείρησης περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τη στέγαση, σίτιση και φροντίδα  του Υπουργείου Εργασίας  συνολικού προϋπολογισμού 9,4 εκ ευρώ ,από το οποίο θα επωφεληθούν 800 άστεγοι.

Οι άστεγοι θα βρίσκουν κατάλυμα μέσω των δήμων , των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των ιδρυμάτων της Εκκλησίας.  Το ενοίκιο και τις ΔΕΚΟ προβλέπεται να πληρώνει ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος που θα επιλεγεί με δημόσια διαβούλευση. Η πρόσκληση τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως και την 1η Σεπτεμβρίου.        
Μετά το πέρας της διαβούλευσης  το  Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα προχωρήσει άμεσα στην οριστική δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Οι φορείς αναλαμβάνουν  επίσης  την εργασιακή επανένταξη του ωφελούμενου, μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας  ή μέσω επιδοτούμενης απασχόλησης. Το πρόγραμμα, εντάσσεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, για Στέγαση και Επανένταξη των αστέγων, όπως προβλέπεται στο νόμο 4052 του 2012.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα απευθύνεται  σε:

• οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Αστέγων ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων
• οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων
• γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας
• άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν.
Το συνολικό κόστος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ ανά ωφελούμενο άτομο. Από το συνολικό ποσό, ο φορέας διαχείρισης θα κερδίζει περί το 9% με 10%. 

Οι υπηρεσίες που παρέχονται, κατά περίπτωση, στους ωφελούμενους του προγράμματος, είναι:

• στέγαση
• κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης
• ψυχοκοινωνική υποστήριξη
• εργασιακή συμβουλευτική
• νομική συμβουλευτική
• χρηματοοικονομική διαχείριση
• διασύνδεση με αρμόδιες υπηρεσίες (π.χ. καθοδήγηση για την αξιοποίηση προγραμμάτων, δράσεων ή παροχών στις οποίες θα μπορούσε να ενταχθεί ο ωφελούμενος).
• Δαπάνες στέγασης  (Κάλυψη ενοικίου έως του ποσού των 200 ευρώ για ένα άτομο)

Εργασιακή επανένταξη

-Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα  με επιδότηση στο ύψος του κατώτατου βασικού μισθού.
- Ενίσχυση έως του ποσού των 6.000 ευρώ  για τη δημιουργία επιχείρησης. 
-Απασχόληση στον αγροτικό τομέα με επιδότηση ημερομισθίου η ενίσχυση έως 6000 ευρώ για την ενοικίαση μικρής έκτασης για καλλιέργεια και την αγορά εξοπλισμού. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ