10.6.2013 10:29

Παράταση στο παρά πέντε για τους ισολογισμούς

 Απόδειξη αδυναμίας και προχειρότητας αποτελεί η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να δώσει, στην εκπνοή της σημερινής προθεσμίας, παράταση ενός μηνός στη δημοσίευση των ισολογισμών. Αργά χθες το απόγευμα, το υπουργείο γνωστοποίησε ότι σήμερα θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, βάσει της οποίας οι εταιρείες που δεν προλαβαίνουν να δημοσιεύσουν ισολογισμούς εμπρόθεσμα, δηλαδή έως σήμερα 10 Ιουνίου, δεν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους καταθέσουν έως τις 10/7/2013.

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει αφενός μεν τη «δικαιολογημένη» ανεπάρκεια του ηλεκτρονικού συστήματος που εγκαταστάθηκε στο ΓΕΜΗ για την υποδοχή και τη δημοσίευση των ισολογισμών, αφετέρου δε την ανευθυνότητα με την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης χειρίζεται εδώ και αρκετούς μήνες το όλο θέμα, ενώ δικαιολογεί απόλυτα την παρέμβαση του προέδρου της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου, που ζήτησε παράταση της προθεσμίας.

Επί της ουσίας, αποτέλεσμα της εσπευσμένης προσπάθειας της ηγεσίας του υπουργείου να «κλείσει» το θέμα της δημοσίευσης των ισολογισμών στον έντυπο Τύπο, αποτέλεσε η φετινή ταλαιπωρία και σύγχυση των επιχειρήσεων, αλλά και των Επιμελητηρίων, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με όσα μέσα διαθέτουν.

Μάλιστα, η χθεσινή απόφαση του ΥΠΑΑΝ, να δώσει παράταση στις δημοσιεύσεις των ισολογισμών, έρχεται σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που ανέλαβε καθυστερημένα η γενική γραμματεία Εμπορίου, προκειμένου να ενημερώσει τους επιχειρηματίες για το πώς λειτουργεί το καθεστώς του ΓΕΜΗ σχετικά με τις δημοσιεύσεις των ισολογισμών.

Ο γ.γ., αν και ο ίδιος αντιλαμβανόταν ότι τις τελευταίες ημέρες θα γινόταν στα Επιμελητήρια το αδιαχώρητο, εξέδωσε εγκύκλιο κυριολεκτικά στο... παρά πέντε της εκπνοής της προθεσμίας, που προβλέπει ο νόμος. Ταυτόχρονα, ένας μεγάλος αριθμός Επιμελητηρίων, έχοντας διαπιστώσει ότι η μη αποστολή με ηλεκτρονικά μέσα των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών δεν θα επέτρεπε την ομαλή δημοσίευση των ισολογισμών, προχώρησε σε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ