3.8.2015 11:27

Παίρνουν φόρα τα Κεραμεία

ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 1000 ΚΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑΣ

Με μια ευχάριστη είδηση αποχαιρέτισε ο Ιούλιος το νησί μας καθώς όπως έγινε γνωστό μέσα από δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για την υπαγωγή της τουριστικής επένδυσης στα Κεραμεία από τον Όμιλο Κολάκη, στο καθεστώς ταχείας αδειδότησης (fast track).

Άμεση εκκίνηση

Η επένδυση του Ομίλου Κολάκη στο εργοστάσιο των πρώην Κεραμείων, το οποίο είχε ήδη αγοραστεί τα προηγούμενα χρόνια και το παράλληλο ενδιαφέρον για την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, υψηλού επιπέδου και προδιαγραφών, απασχόλησε κατά διαστήματα την τοπική επικαιρότητα.

Οι φήμες ότι η οικογένεια Κολάκη απέσυρε σταδιακά το ενδιαφέρον της λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των γνωστών προβλημάτων που παρουσιάζονται πάντα μπροστά σε μια επένδυση φαίνεται ότι δεν καρποφόρησαν και δεν λειτούργησαν αποτρεπτικά, καθώς το θέμα της εκκίνησης των διαδικασιών ανέγερσης του ξενοδοχείου δείχνει πιο ζεστό από ποτέ, με τη σύμφωνη γνώμη όπως προκύπτει και της πολιτείας και των υπουργείων που αντιλαμβάνονται τα οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία και τον ελληνικό τουρισμό από την ολοκλήρωσή της.

Θετική εισήγηση

Αναφορικά με το ζήτημα, η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΙΡΝΗ υποστηρίζει στο αναλυτικό ρεπορτάζ της: «Η υπαγωγή της μεγάλης τουριστικής επένδυσης που σχεδιάζεται στην περιοχή Κεραμεία της Χίου στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track) θα αποτελέσει το αντικείμενο της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), η οποία πρόκειται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της ΔΕΣΕ αφότου σχηματίσθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σηματοδοτεί στην κρίσιμη αυτή συγκυρία τη βούληση της κυβέρνησης, ειδικά μετά τον ανασχηματισμό, να δείξει ένα φιλικότερο πρόσωπο προς τους ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εισήγηση του γενικού γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη προς τη ΔΕΣΕ είναι θετική, κάτι που πιθανότατα θα μεταφρασθεί και σε έγκριση της εν λόγω επένδυσης».

Τα στοιχεία της επένδυσης

Η επένδυση προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχείου πέντε αστέρων, μπάνγκαλοου συνολικής δυναμικότητας περίπου 1.000 κλινών και την κατασκευή μαρίνας. Τμήμα της επένδυσης θα αναπτυχθεί εκεί όπου βρίσκονται οι παλιές εγκαταστάσεις των Κεραμείων. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία «Κεραμεία Α.Ε.», συμφερόντων του Ομίλου Κολάκη, που δραστηριοποιείται κυρίως στη ναυτιλία, με καταγωγή από τις Οινούσσες.

Η ΔΕΣΕ θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Ωστόσο, ήδη η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζουν αλλαγές στη νομοθεσία για το fast track. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» ο κ. Λαμπριανίδης: «Θέλουμε τις στρατηγικές επενδύσεις. Θέλουμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις, εκείνες που έχουν προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Δεν θέλουμε, όμως, οποιαδήποτε επένδυση».

Επιπλέον, στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει, επίσης για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, η Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή, η οποία γνωμοδοτεί για αιτήσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο, γεγονός που θα «ξεπαγώσει» τη διαδικασία εγκρίσεων.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ