5.4.2012 13:03

Ομπρέλα προστασίας εμπόρων για τους εργαζόμενους

ΌΧΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ

Με επιστολή τους η ΟΕΒΕ και ο εμπορικός σύλλογος Χίου, αφού αναφέρονται στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύει η αγορά και στα προβλήματα που έρχονται ως συνέπεια της κρίσης καλούν τα μέλη τους να μην προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις προσωπικού δηλώνοντας μάλιστα ότι ο εμπορικός σύλλογος ως μέλος της ΕΣΕΕ δεσμεύεται από συμφωνία, με την οποία μέλη του, δεν έχουν δικαίωμα να προχωρούν σε μειώσεις μισθού του προσωπικού τους.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Διανύουμε ήδη τον τέταρτο και πέμπτο χρόνο ύφεσης και η αγορά σήμερα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της, με τον πλέον δραματικό τρόπο.
Η συνεχής, και χωρίς τέλος, οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων, η αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες (π.χ. πετρέλαιο, ενέργεια, μεταφορές, συγκοινωνίες), η καλπάζουσα ανεργία και η κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας έχουν προκαλέσει ασφυξία σε όλους τους τομείς και καταστρέφουν το ψυχολογικό κλίμα που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της αγοράς.
Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας και τροφοδοσίας τους με πρώτες ύλες και εμπορεύματα, ενώ ήδη ένα μέρος αυτών έχει σταματήσει ή αναστείλει τη λειτουργία τους.
Η Ο.Ε.Β.Ε. Χίου και ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία μέλη τους έχουν έγκαιρα επισημάνει στις εκάστοτε Κυβερνήσεις το γεγονός ότι το μίγμα της ακολουθούμενης ή επιβαλλόμενης από τους δανειστές μας οικονομικής πολιτικής οδηγεί μέρα με τη μέρα σε βαθύτερη ύφεση και σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παρά το γεγονός ότι οι επισημάνσεις μας αυτές δεν έχουν εισακουστεί, και η κατάσταση στην αγορά συνεχώς επιδεινώνεται, η Ο.Ε.Β.Ε. Χίου και ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου αντιλαμβανόμενοι την κοινωνική τους διάσταση αλλά και το γεγονός ότι, ιδιαίτερα σήμερα, πρέπει η αλληλεγγύη μεταξύ κοινωνικών ομάδων να εκφραστεί στην πράξη καλούν τα μέλη τους:
α) να αποφύγουν με κάθε δυνατό τρόπο τις απολύσεις προσωπικού και
β) να μην εκμεταλλευθούν τις λαθεμένες προσταγές της τρόϊκας και να μην προχωρήσουν σε καμιά μείωση μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων. 
Είναι κατανοητό, εξάλλου, από όλους μας ότι λόγω τους μικρού μεγέθους των επιχειρήσεων μας, αλλά και της προσωπικής σχέσης που έχουμε με το προσωπικό μας, το όποιο όφελος που θα υπάρξει από ενδεχόμενη μείωση μισθών θα είναι σαφώς μικρότερο από την απώλεια τζίρου που θα προκαλέσουν οι απολύσεις και οι μειώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι η ΕΣΕΕ, της οποίας μέλος είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου, έχει υπογράψει με τις αντίστοιχες εμποροϋπαλληλικές οργανώσεις συμφωνία, με την οποία τα μέλη των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων δεν έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε μειώσεις μισθών του προσωπικού τους».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ