4.4.2013 13:43

Οι παγίδες του νέου εντύπου Ε1

Να δηλώσουν και εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 αλλά δεν ζητούσε ως τώρα να τα γνωρίζει η εφορία, υποχρεώνει το νέο έντυπο δήλωσης φόρου εισοδήματος που σχεδίασε το υπουργείο Οικονομικών. Οι αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι μεγάλες και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή, για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα. Συγκεκριμένα:

«Μπλοκάκια»

-Στην πρώτη σελίδα και στον πίνακα 2, στην αρχή του εντύπου, έχει προστεθεί ο κωδικός 019-020. Ο υπόχρεος και η σύζυγος θα το συμπληρώσουν εφόσον εργάστηκαν ως μισθωτοί με  δελτίο παροχής υπηρεσιών και έχουν έναν εργοδότη με τον οποίο τους συνδέει σύμβαση εργασίας. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν επίσης και όσοι έχουν έως τρεις εργοδότες, αρκεί το 75% των εσόδων τους να προέρχεται από έναν εργοδότη.  Εφόσον συμπληρώσουν τον κωδικό αυτό θα επιβαρυνθούν με τέλος επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ αντί για 650 ευρώ που ισχύει για τους επιτηδευματίες.
-Στο πίνακα 2 επίσης, έχει προστεθεί και κωδικός 027-028 με την ερώτηση «Ασκείτε εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι την 31/12/1950»;θα το συμπληρώσουν όσοι ασκούν εμπορική επιχείρηση και είναι ηλικίας 62 ετών και άνω, ώστε να απαλλαγύν πλήρως από το τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ.

Παρακράτηση φόρων και εισφορών

-Στην τελευταία σελίδα και στον πίνακα 8 της δήλωσης, έχει προστεθεί ο κωδικός 333-334. Σε αυτόν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα  γράψουν το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκε κατά τη διάρκεια του 2012 ώστε να τους αφαιρεθεί κατά την εκκαθάριση της δήλωσης από το ποσό της εισφοράς που τους αναλογεί. Αν παραλείψουν, θα πληρώσουν δεύτερη φορά την εν λόγω εισφορά που αναλογεί, εφόσον το εισόδημά τους υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Τόκοι

Στον κωδικό 659-660 στην τρίτη σελίδα της δήλωσης, θα πρέπει να δηλωθούν τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, οι κάθε είδους παροχές κα. Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενοι και θα υπολογισθεί και για αυτά εισφορά αλληλεγγύης (1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος).

Διασταυρώσεις

-Στον πίνακα 9, στην τέταρτη σελίδα της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει φέτος να αναγράψουν και τον  ΑΜΚΑ  των προστατευόμενων τέκνων τους. Η αναγραφή γίνεται προκειμένου να πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις με τα στοιχεία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για να  διαπιστωθεί αν πράγματι είναι προστατευόμενα μέλη και οι γονείς τους απολαμβάνουν νόμιμα το πρόσθετο αφορολόγητο όριο των τέκνων.
 
-Στον πίνακα 5, στην τρίτη σελίδα της φορολογικής δήλωσης, έχει προστεθεί ο κωδικός 206, όπου οι φορολογούμενοι μπορούν προαιρετικά να αναγράψουν τους  αριθμούς παροχής ρεύματος της δεύτερης δευτερεύουσα κατοικίας τους.

Ο κωδικός για την αναγραφή του αριθμού παροχής της πρώτης δευτερεύουσας κατοικίας έχει προστεθεί από την περυσινή φορολογική δήλωση. Με τα στοιχεία αυτά θα γίνουν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν πληρώσουν το «χαράτσι» στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ).

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ