25.6.2015 10:17

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό

Ζητούν να εφαρμοστούν ή να αντικατασταθούν με ισοδύναμης απόδοσης μέτρα, οι νόμοι που είχαν συμφωνηθεί για τις επικουρικές και τις υψηλές συντάξεις το 2012, με στόχο τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης

«Mπλόκο» έβαλε το ΔΝΤ στις περισσότερες προτάσεις ενώ απαιτεί να καταργηθεί το ΕΚΑΣ, να ενοποιηθούν νωρίτερα τα ταμεία και να εφαρμοστούν οι νόμοι (ν. 3863/2010) για το νέο υπολογισμό των συντάξεων, που τελούν σήμερα σε αναστολή.

Συγκεκριμένα, ζητούν να εφαρμοστούν ή να αντικατασταθούν με ισοδύναμης απόδοσης μέτρα, οι νόμοι που είχαν συμφωνηθεί για τις επικουρικές και τις υψηλές συντάξεις το 2012 με στόχο τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Οι δανειστές ζητούν εδώ και τώρα (από 1/7/2015) να εφαρμοστούν οι παραεμβάσεις αρχής γενομένης από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προκειμένου να εξοικονομηθεί συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,05% του ΑΕΠ. Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει κάνοντας ένα βήμα πίσω η αύξηση των ορίων ηλικίας να αρχίσει από 31 Οκτωβρίου 2015 (απόδοση 60 εκατ. ευρώ το 2015 και 300 εκατ. το 2016).

Συμφωνία έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή ισχυρών αντικινήτρων για όσους βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη. Οι δανειστές ζητούν να αυξηθούν με βιαστικό βηματισμό τα όρια ηλικίας ώστε το 2022 (αντί του 2025 που θέλει η ελληνική πλευρά) να έχει πιαστεί ο στόχος για συνταξιοδότηση στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας. Δέχονται να εξαιρεθούν μόνο τα βαρέα και οι μητέρες αναπήρων παιδιών. Παραμένει χωρίς αλλαγές η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, να επιβληθεί σε όσους επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα ενισχυμένο πέναλτι 16% (μείωση της σύνταξης) για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης.

Οι δανειστές απέρριψαν την επαναφορά της εισφοράς του ΙΚΑ κατά 3,9%, που είχε μειωθεί τον Ιούλιο του 2014, καθώς και την αύξηση της εισφοράς από το 3% στο 3,5% που πληρώνουν οι εργαζόμενοι υπέρ των επικουρικών συντάξεων.

Αντίθετα πρότειναν να επιβληθούν υψηλότερες αυξήσεις στις εισφορές των συνταξιούχων υπέρ υγείας. Συγκεκριμένα, ζήτησαν οι εισφορές στις κύριες συντάξεις να αυξηθούν απο 4% σε 6%, αντί για 5% και οι εισφορές για τις επικουρικές να αυξηθούν από 0% σε 6% αντί για 5%.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ