3.4.2013 16:31

Όχι άλλη πεταμένη ευκαιρία

• ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

Την ανάγκη η Χίος και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να εκμεταλλευθούν την προνομιακή τους θέση έναντι των τουρκικών παραλίων εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας Θεοδ. Κόντες, που παραχώρησε συνέντευξη στο “ΤΟ ΒΗΜΑ” αναφορικά με τις φετινές προβλέψεις προσεγγίσεων.

Σύμφωνα με τον Κόντε, η Χίος, η Λέσβος και η Σάμος οφείλουν να μετατραπούν σε νησιά σταθμούς απορροφώντας τον τούρκικο τουρισμό και αφετέρου, να εκμεταλευθούν το πιλοτικό πρόγραμμα που αναγκάζει τα προερχόμενα από την Τουρκία πλοία να προσεγγίζουν υποχρεωτικά ένα ελληνικό λιμάνι για να τους χορηγείται θεώρηση, προτού αναχωρήσουν για άλλο ελληνικό προορισμό.

Η ελπίδα που μπορεί να σβήσει

Οι προβλέψεις προσεγγίσεων για τα κρουαζιερόπλοια που ξεκινούν από τούρκικα λιμάνια είναι απόλυτα θετικές και ολοένα αυξανόμενες όπως προβλέπεται και φέτος καθώς εταιρίες κολοσσοί της κρουαζιέρας αντιλαμβάνονται την τουριστική ζήτηση της γείτονος. Ωστόσο αν δεν λυθεί προηγούμενα το ζήτημα με τις θεωρήσεις, τα πλοία θα προσπερνούν τα δικά μας λιμάνια και οι θεωρήσεις θα γίνονται σε άλλο σημείο όπως εξάλλου και έχει ζητηθεί από τους ειδικιούς της κρουαζιέρας.

Όλα δείχνουν να εξαρτώνται άμεσα από την προετοιμασία και την ετοιμότητα των υποδομών και των τοπικών κοινωνιών, αναφορικά με την εξυπηρέτηση των πλοίων που προέρχονται από την Τουρκία, ενώ οι παράγοντες ξεκαθαρίζουν ότι οι όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν θα πρέπει να επεκταθούν και αλλού και όχι μόνο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Προφανώς γνωρίζοντας τις υστερήσεις αλλά και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζουν οι υποδομές σε Χίο και Λέσβο και φοβούμενοι μήπως τα πλοία ακυρώσουν ή δεν πραγματοποιήσουν τα προγραμματισμένα ταξίδια τους εξαιτίας όλων των παραπάνω, πιέζουν για επιπλέον λύσεις που μπορεί να αποβούν μοιραίες, εφόσον αποδειχθεί ότι τοπικό σ΄χεδιο για την εξπυηρέτηση των πλοίων δεν υπάρχει.

Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει γνωστή η παρουσία κάποιου σχεδίου δράσης, καθώς η Χίος πελαγοδρομεί χρόνο με το χρόνο στην κάλυψη των υποδομών της και στην προώθηση των δυνατοτήτων της.

Ο κίνδυνος λοιπόν είναι ορατός, όσο αόρατη φυσικά είναι και η δραστηριότητα των τοπικών μηχανιμών να προωθήσουν εναλλακτικά πλάνα που θα είχαν αποτέλεσμα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ