16.7.2018 11:53

Ο θάνατος του Χιώτη εστιάτορα…

Σε οριακό σημείο βιωσιμότητας θα οδηγήσει δεκάδες επιχειρήσεις του είδους η «βουτιά» του τζίρου που καταγράφεται μέχρι και τα μέσα Ιουλίου.

Τα άδεια τραπεζοκαθίσματα σε εποχή με γεμάτες από προσωπικό κουζίνες φέρνουν σε δυσμενή θέση το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων εστίασης του νομού.

Η άνοιξη των εσόδων τους δεν διαδέχθηκε τον βαρύ χειμώνα που προηγήθηκε και μέχρι τα μέσα Ιουλίου η εικόνα στα περισσότερα από τα καταστήματα εστίασης του νησιού, ακόμα και αυτά που εδράζονται σε καίριες παραλιακές θέσεις, είναι αποκαρδιωτική.

Προσωπικό 5 ατόμων για λιγότερους πελάτες!

Η συρρίκνωση του τζίρου τους ανοιξιάτικους μήνες ήταν ένα πρώτο προειδοποιητικό σήμα για όσα ακολούθησαν. Το πρόβλημα όμως ενισχύθηκε τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, όταν για να λειτουργήσουν τα εστιατόρια και να ανταποκριθούν στην καθιερωμένη αύξηση της πελατείας, προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό στην κουζίνα και το σέρβις.

Προς μεγάλη απογοήτευση των ιδιοκτητών τους η κίνηση φέτος καταβυθίστηκε, ακόμα και σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, και όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι η σεζόν περιορίζεται δραματικά στον ένα μήνα. Το διάστημα αυτό, βέβαια, όση πίεση και να υπάρξει, δεν στέκεται ικανό να «θρέψει» τους υπόλοιπους 11 … χειμερινούς μήνες, δεδομένου ότι αυξάνονται καθημερινά οι απαιτήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών για μια σειρά υποχρεωτικώς τηρούμενων προϋποθέσεων για τη λειτουργία τους.

Έμπειρα στελέχη της αγοράς προβλέπουν ότι, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά κι αν δεν ενισχυθεί ο Σεπτέμβριος, θα τεθούν διλλήματα αν εστιατόρια και ταβέρνες θα συνεχίσουν να υπάρχουν και την επόμενη σεζόν.

Η ρίζα του κακού

Τα αίτια της καθίζησης του τζίρου είναι διαφορετικών κατευθύνσεων:

  • Η Χίος δεν προσελκύει κανενός είδος τουρισμού, επομένως είναι πολύ μικρή η πίτα όσων έχουν την ανάγκη να γευτούν γεύσεις της τοπικής μας κουζίνας.
  • Η αγοραστική δύναμη του Χιώτη περιορίστηκε σωρευτικά τα τελευταία χρόνια, κάτι που φαίνεται πια έντονα στη μείωση των καταμετρημένων του εξόδων ακόμα και τις Κυριακές. Οι βόλτες στη θάλασσα δεν συνδυάζονται πια με φαγητό στην παραλιακή ταβέρνα, τουλάχιστον κάθε Κυριακή, όπως συνηθίζονταν.
  • Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε υπέρμετρα ο αριθμός των επιλογών, με δεκάδες νέα εστιατόρια, ταβέρνες ή παρεμφερείς επιχειρήσεις να ανοίγουν, ποντάροντας είτε στην αύξηση του τουρισμού στο νησί, είτε επηρεασμένες σε μεγάλο βαθμό από τις ριάλιτι εκπομπές μαγειρικής, που δίνουν την εντύπωση ότι η κουζίνα είναι πια αναπόσπαστό μέρος της καθημερινότητας μας.
  • Δύσκολα εμφανίζονται διαφοροποιημένες προτάσεις από όσες νέες επιχειρήσεις του είδους ανοίγουν, ενώ και όσες λειτουργούν για χρόνια δύσκολα ανανεώνονται.

Στέρεψε η Τούρκικη λίρα

Ως κερασάκι στην τούρτα για την έντονα πτωτική τάση των εσόδων στον κλάδο, που αντιστοίχως πιθανολογείται ότι θα συμπαρασύρει και τον τομέα των αντιπροσωπειών, ήρθε η κάθετη πτώση των αφίξεων από την Τουρκία. Η πτώση της Τουρκικής λίρας, η οποία συνεχίζεται και μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, πέρα από το ότι μείωσε τις τουριστικές ροές από τη γείτονα, περιορίζει και τη διάθεση όσων Τούρκων επισκεπτών έρχονται στο νησί μας να ξοδέψουν με την άνεση των προηγούμενων χρόνων.

Ακόμα και παραδοσιακά σημεία του νησιού, όπως η Λαγκάδα, που στήριξαν τη λειτουργία των οικονομιών τους στην μαζική προσέλευση Τούρκων επισκεπτών, φέτος μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, ιδιαίτερα τις καθημερινές, κάνουν ταμεία … χειμώνα.

Θα αντέξουν;

Κι αν τη χειμερινή περίοδο τα λειτουργικά έξοδα της κάθε επιχείρησης είναι πιο περιορισμένα, τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο εκτοξεύονται από τις ανελαστικές προσλήψεις προσωπικού για να υποδεχτούν την υποθετική αύξηση της κίνησης.

Έμπειρα στελέχη της αγοράς προβλέπουν ότι, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά κι αν δεν ενισχυθεί ο Σεπτέμβριος, σε ανάλογο βαθμό με τον περσινό, θα μεσολαβήσει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας, ο οποίος θα θέσει διλλήματα αν εστιατόρια και ταβέρνες, ακόμα και με πολυετή παρουσία στο χώρο, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και την επόμενη σεζόν ή θα επιλέξουν να μην ταλαιπωρούνται άδικα απλά για να αυξάνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του Δημοσίου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ